Toate statele membre UE vor primi refugiati ajunsi pe continent peste Marea Mediterana. Asta inseamna ca cei 40.000 de imigranti din Italia si Grecia vor fi repartizati in functie de mai multe criterii, cum ar fi PIB-ul, populatia sau rata somajului.

Peste 2.400 de suflete care au fugit din calea razboiului, din tari afectate de conflicte devastatoare, vor ajunge in urmatorii doi ani in Romania.

Conform schemei Comisiei Europene (CE), Romania ar urma sa adaposteasca aproximativ 1.700 de oameni, in urmatorii doi ani, si sa ofere azil permanent pentru alte aproape 700 de persoane. In acest sens, CE va ajuta statele membre cu cate 6.000 de euro pentru fiecare refugiat.

Daca banii vor fi suficienti ca Romania sa pregateasca infrastructura pentru gazduirea imigrantilor ramane de vazut. Cert este ca in momentul de fata nu sunt suficiente spatii de cazare pentru atatia oameni. La asta se adauga si cheltuielile cu integrarea refugiatilor in societate.

Potrivit datelor solicitate de Ziare.com de la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI), la nivel national exista sase centre de cazare pentru solicitantii de azil – in Bucuresti, Galati, Radauti, Maramures, Giurgiu si Timisoara – cu o capacitate totala de 920 de locuri, dintre care 182 sunt ocupate. Asadar, in prezent, deficitul este de circa 1.600 de locuri, avand in vedere numarul refugiatilor asteptati in tara noastra.

“Centrele au o capacitate totala de 920 de locuri, in prezent in acestea fiind cazate 182 de persoane, dintre care 76 sunt beneficiare ale unei forme de protectie internationala in Romania.

In primele cinci luni ale anului 2015, au fost inregistrate 656 de cereri privind acordarea unei forme de protectie internationala. Cei mai multi solicitanti de azil provin din Siria, Afganistan si Irak”, au precizat reprezentantii Inspectoratului.

Toate persoanele care au obtinut o forma de protectie in Romania si participa la programul de integrare pot beneficia, la cerere, de cazare intr-unul dintre cele sase centre de cazare.

“Cazarea se face pe baza platii unei chirii stabilite la nivel local pentru spatiile de locuit si a cheltuielilor de intretinere, in baza legislatiei in vigoare. De exemplu, la Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Bucuresti, suma platita de persoanele cazate este de 1,99 lei/zi/persoana/vara si 2,33 lei/zi/persoana/iarna”, potrivit IGI. Asta inseamna o suma cuprinsa intre circa 60 si 70 de lei pe luna pentru fiecare imigrant.

Anumite categorii de refugiati pot beneficia de cazare fara a fi necesara plata chiriei, si anume “minorii neinsotiti, persoanele cu dizabilitati, persoanele care au atins varsta pensionarii si nu beneficiaza de pensie, femeile insarcinate, familiile monoparentale cu copii minori, victimele traficului de persoane si ale torturii, violului sau altor forme grave de violenta psihologica, psihica sau sexuala”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.