Cap Limpede

Stiinta

O companie din Ierusalim a creat cel mai mic exemplar al NOULUI TESTAMENT!

Compania Jerusalem Nano Bible a creat cel mai mic exemplar al Noului Testament, pentru care asteapta validarea recordului din partea Guinness World Records.

Compania israeliana Jerusalem Nano Bible a colaborat cu Universitatea din Tel Aviv pentru realizarea celui mai mic exemplar din lume al Noului Testament.

Cartea a fost tiparita pe un cip de siliciu cu latura de doar 4,76 de milimetri. Fiecare litera are o latime de 18 milionimi dintr-un metru, iar textul poate fi citit doar cu ajutorul unui microscop.

Textul tiparit este versiunea greceasca a Noului Testament, validarea acestuia fiind realizata de un expert biblic, ce a confirmat ca micul cip de siliciu contine o versiune recunoscuta a textului biblic.

„Telul nostru este sa putem produce in masa aceasta versiune a cartii si sa o putem pune pe piata pentru a fi disponibila tuturor”, a declarat David Almog, seful departamentului de vanzari al companiei, care a precizat ca reusita va putea fi folosita in domeniul bijuteriilor.

Compania intentioneaza sa produca, in viitor, si o nano-versiune a Vechiului Testament.

Jerusalem Nano Bible doreste ca Guinness World Records sa valideze reusita, acordandu-i titlul de detinatoare a recordului mondial pentru cea mai mica versiune a Noului Testament.

In prezent, recordul oficial pentru cea mai mica biblie este detinut de un indian, care a creat o versiune a cartii sfinte cu dimensiunile de 2,8 x 3,4 x 1 centimetru.

Pe de alta parte, recordul pentru cea mica carte din lume este detinut de volumul „Teeny Ted from Turnip Town”, o reproducere a unei carti de povesti de 30 de pagini, care este atat de mica incat poate incapea pe latimea unui fir de par. Cartea a fost tiparita folosind cristale de siliciu pur si a costat 15.000 de dolari. Volumul a fost scris de Malcolm Douglas Chaplin si publicat de fratele sau, Robert, la Universitatea Simon Fraser din Canada.

Cartea masoara 70 x 100 micrometri. Paginile sale, care sunt prea mici pentru a putea fi citite chiar si la un microscop, sunt tiparite pe o singura tablita.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-73232").on("click", function(){ $(".com-click-id-73232").show(); $(".disqus-thread-73232").show(); $(".com-but-73232").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});