Acasă Utile O atingere a unei plante din familia morcovului te poate lasa fara...

O atingere a unei plante din familia morcovului te poate lasa fara vedere! Video

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Planta gigant crucea pamantului (Heracleum mantegazzianum) este extrem de periculoasa pentru om.

Seva acestei plante este extrem de toxica pentru organismul uman si este suficient doar sa o atingi ca sa te alegi cu niste eruptii la fel de grave ca arsurile de gradul III sau chiar sa orbesti – daca contactul se face in zona ochilor.

Planta face parte din familia morcovului, care poate atinge inaltimea de 5 metri, iar la prima vedere, florile albe o fac sa para inofensiva., noteaza bzi.

Aceste efecte sunt cauzate de substantele chimice continute de seva si care atunci cand intra in contact cu pielea umana cresc dramatic sensibilitatea la lumina si provoaca acele leziuni foarte dureroase care se pot dezvolta in termen de 48 de ore. Mai mult decat atat, procesul de vindecare a leziunilor se poate intinde pana la 7 ani.

Numeroase zone din SUA au emis avertismente publice catre populatie prin care li se recomanda sa se fereasca de orice contact cu planta crucea-pamantului fie cu florile, frunzele sau tulpina. Aceste avertismente atentioneaza ca este suficienta intrarea in contact o fractiune de secunda cu seva plantei pentru a determina aparitia acelor senzatii neplacute de arsura la nivelul corpului.

Masuri de urgenta dupa contact

Daca nu ati putut evita contactul cu aceasta planta, iata ce trebuie sa faceti:

  1. In cazul in care planta v-a atins in zona ochilor, clatiti imediat cu apa rece, din abundenta, apoi protejati-va ochii cu ochelari de soare.
  2. Spalati bine cu apa rece orice parte a corpului care a intrat in contact cu planta, imediat, pentru ca reactia toxica se poate dezvolta in numai un sfert de ora. Imediat dupa ce te-ai spalat, fereste-te de soare sau aplica protectia solara pe zona afectata.

In video-ul de mai jos veti descoperi ce a patit o fetita din SUA care a cules florile acestei plante periculoase.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos