Acasă Life Monden O artista moldoveanca nici nu si-a luat bine cetatenia romana ca este...

O artista moldoveanca nici nu si-a luat bine cetatenia romana ca este aproape sa o piarda! Uite ce inseamna Romania pentru ea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Artista moldoveanca Irina Tarasiuc este aproape sa-si piarda cetatenia romana, la putin timp dupa ce si-a luat-o, cantareata declarand ca nu se considera romanca si a vrut cetatenia doar pentru ca avea nevoie de pasaport ca sa circule liber in Uniunea Europeana.

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din Romania a declarat ca ia in calcul retragerea cetateniei romane acordate artistei de peste Prut pe 1 august. ANC a luat atitudine dupa mai multe sesizari facute de politicieni, dar si de grupuri formate pe facebook, care au cerut sa ii fie retrasa cetatenia romana.

La numai o zi dupa ce a jurat „sa fie devotata patriei si poporului roman, sa apare drepturile si interesele nationale, sa respecte Constitutia si legile Romaniei”, cantareata basarabeanca Irina Tarasiuc a dezvaluit pe Facebook adevaratul motiv din care si-a dorit cetatenia romana.

Irina Tarasiuc, cantareata:

„Pasaportul romanesc este pentru mine doar o viza care-mi permite sa fiu mobila, nu inseamna cetatenie. Eu sunt moldoveanca si punctum.” – a scris artista, cu caractere chirilice, pe reteaua de socializare.

Postarea Irinei Tarasiuc a starnit un val de proteste pe Facebook, mai ales ca e artista este implicata activ intr-o campanie politica pro-rusa, alaturi de Igor Dodon, presedintele Partidului Socialistilor din Republica Moldova, cel mai vehement sustinator al apropierii Chisinaului de Moscova. Pe reteaua de socializare s-au format mai multe grupuri care cer ca artistei moldovence sa ii fie retrasa cetatenia romana.

„Nu putem exclude ca multi moldoveni si-au luat cetatenia romana doar pentru a putea calatori in Uniunea Europeana. Inteleg ca Romania vrea sa-si arate fratia fata de Moldova, dar ar trebui impuse conditii pentru obtinerea cetateniei pentru a impiedica astfel de cazuri.” – a explicat insa Victoria Bucataru, directorul de programe al Asociatiei pentru Politica Externa din Moldova.

Dupa ce mai multe persoane, printre care si oameni politici, au facut sesizari si au inaintat petitii catre Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din Romania, ANC a spus ca ia in calcul retragerea cetateniei Irinei Tarasiuc. ANC a infirmat insa zvonurile potrivit carora cantareata ar fi cerut sa renunte la cetatenie.

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din Romania:

„Comisia pentru Cetatenie urmeaza sa analizeze si sa verifice indeplinirea conditiilor legale privind retragerea cetateniei romane” – au declarat reprezentantii ANC.

Dupa 1990, autoritatile romane au anulat cetatenia in doar trei cazuri: doua, din motive ce tin de securitatea nationala si unul pentru frauda. Potrivit ANC, isi pot pierde cetatenia persoanele care, aflate in afara tarii, lezeaza prestigiul Romaniei sau interesele statului roman – acesta fiind cazul cantaretei basarabence. Alte situatii se refera la inrolarea in armata unei tari cu care Romania a rupt relatiile diplomatice sau cu care tara noastra este in razboi, obtinerea frauduloasa a cetateniei sau existenta unei legaturi cu grupari teroriste.

Sursa: adevarul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos