Acasă Sanatate Numeroase studii au confirmat puterea acestei legume de a lupta cu celulele...

Numeroase studii au confirmat puterea acestei legume de a lupta cu celulele canceroase!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu aroma sa usoara, culoarea ei delicata si palida si cu reputatia sa de hrana cu “valoare nutritiva mica”, telina poate fi Clark Kent-ul legumelor. Realitatea este ca aceasta leguma subevaluata este un super-erou national care tocmai incepe sa primeasca recunoasterea pe care o merita.

Nu numai ca telina contine vitamine esentiale, minerale si fibre dietetice, dar cercetatorii cred ca aceasta leguma are o putere uriasa si ca poate preveni – si chiar trata – cancerul.

Proprietatile telinei tintesc celulele canceroase la nivel molecular

Desi telina este bogata in multi compusi benefici, constituentul sau principal de combatere a cancerului este un flavonoid antioxidant numit apigenin – care a impresionat cercetatorii cu efectele sale chimice puternice. Din nou si din nou, atat in cazul studiilor desfasurate pe celule si pe animale, s-a descoperit ca apigenina inhiba initierea, progresul si metastaza tumorilor.

Acest flavonoid, apigeninul, lupta impotriva cancerului in fiecare etapa – cu mecanisme multiple de actiune. Aceasta versatilitate este importanta deoarece poate ajuta la depasirea variatiilor genetice naturale care fac ca unii pacienti sa nu poata beneficia de un singur produs chemopreventiv.

Apigeninul previne, suprima si chiar inverseaza cancerul in mai multe moduri distincte

Angiogeneza – cresterea de noi vase de sange care au ca scop hranirea tumorilor – este un proces important in proliferarea cancerului. S-a constatat ca apigeninul inhiba angiogeneza, privand astfel tumorile de sange, oxigen si de nutrienti, elemente de care au nevoie pentru a supravietui.

Intr-un studiu, apigeninul a ajutat la “infometarea” celulelor canceroase pancreatice umane prin faptul ca le-a lipsit de glucoza, ceea ce este necesar pentru a combate dezvoltarea cancerului.

Apigeninul interfereaza, de asemenea, cu semnalizarea moleculara, diminuand productia de substante chimice necesare celulelor canceroase. Intr-un studiu publicat in anul 2008 in Carciogeneza, apigeninul a inhibat exprimarea kinazei de adeziune focala – sau FAK – o proteina esentiala pentru capacitatea cancerului de a sparge si de a invada tesutul sanatos – prin aceasta inhiband metastazarea celulelor cancerigene ovariene umane. Intr-un alt studiu, cercetatorii au descoperit ca celulele pancreatice protejate de apigenina provoaca leziuni cauzatoare de inflamatii si cancer cauzate de citokina NF-kappaB. Si, in cele din urma, apigeninul promoveaza apoptoza – moartea programata a celulelor canceroase. Cercetatorii au descoperit capacitatea apigeninei de a induce apoptoza a redus incidenta leziunilor precoce la sobolanii care sufera de cancer de colon indus in laborator.

Noi cercetari confirma efectele anticanceroase

Intr-o revizuire extensiva si recenta a studiilor privind efectul apigeninului asupra celulelor canceroase, publicata in 2016 in Revista de Protectie impotriva Cancerului, autorii i-au oferit credit flavonoidului pentru calitatile si efectele chimiopreventive puternice si diverse.

Aceste efecte includ suprimarea progresiei cancerului de prostata, determinand o reducere semnificativa a carcinoamelor, incetinirea proliferarii celulelor canceroase ,reducerea nivelurilor de molecule proinflamatorii care pot declansa cancer, promovarea apoptozei si scaderea cresterii vaselor de sange in cazul tumorilor.

Concluzionand ca apigeninul este benefic atat in prevenirea cat si in tratamentul mai multor tipuri de cancer, autorii studiului au cerut mai multe studii clinice. Desigur, asa cum era de asteptat, cercetarile privind efectele anticanceroase ale acestei substante sunt in curs de desfasurare.

Telina are un continut scazut de calorii si este o forta nutritionala

Telina este deseori recunoscuta a fi o hrana care contine “calorii negative” – ceea ce inseamna ca in procesul de digestie sunt arse mai multe calorii decat cele care sunt oferite de alimentul consumat. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevarat. Desi o tulpina contine mai putin de sase calorii, ceea ce face ca telina sa fie un aliment cu un continut foarte redus de calorii. Probabil aceasta credinta falsa a dus la perceperea acestei legume ca avand o valoare nutritiva redusa.  Nimic nu poate fi mai departe de adevar.

Telian, cunoscuta sub denumirea de Apium Graveolens, este bogata in vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B, acid folic si vitamina K – precum si mineralele calciu, cupru, fier, zinc si potasiu. De asemenea, contine antioxidanti puternici, incluzand acidul cafeic, acidul feluric si quercetinul, impreuna cu cantitati sanatoase de fibre dietetice.

Si apigeninul nu este singurul constituent chemopreventiv al telinei. La fel ca rudele sale apropiate, morcovii, patrunjelul si fenicul, telina contine compusi de combatere a cancerului numiti poliacetilena. Telina este, de asemenea, bogata in apa si bogata in nutrienti, ceea ce inseamna ca poate preveni deshidratarea.

Evident, telina  este demna de a fi folosita ca mai mult decat o simpla garnitura decorativa. Dincolo de aceasta utilizare, ea poate fi mancata cruda, cu frunze cu tot.

Sursa