Acasă Timp liber Spiritualitate Nu te gandeai la asta! Ce se intampla in corpul nostru dupa...

Nu te gandeai la asta! Ce se intampla in corpul nostru dupa ce ne rugam!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Clay Routledge, un doctor in psihologie de la Universitatea de Stat din North Dakota, Statele Unite, a analizat rezultatele mai multor studii care demonstreaza efectele benefice ale rugaciunii. „Religia este complicata. Poate fi atat buna, cat si rea pentru sanatatea unei persoane, depinde de mai multe variabile. Totusi, stiinta a dovedit in repetate randuri ca rugaciunea are efecte pozitive asupra indivizilor si societatii”, a consemnat doctorul psiholog, potrivit adevarul.ro.

1. Rugaciunea imbunatateste controlul de sine

Studiile au demonstrat ca stapanirea de sine este precum un muschi, iar „exercitiul” rugaciunii antreneaza autocontrolul. Asa cum dupa mai multe flotari muschii obosesc, la fel si controlul de sine poate „obosi”. Acest lucru este posibil din cauza ca activitatile care impun autocontrol sunt mari consumatoare de energie, psihic si emotional, ceea ce face ca deciziile corecte, bune, sa fie cu atat mai dificil de luat, cu cat omul trebuie sa-si foloseasca mai mult autocontrolul. De exemplu, este mult mai probabil sa mancam haotic, necontrolat, sau sa ne iesim din fire si sa devenim irationali atunci cand suntem epuizati mental, puncteaza Routledge, potrivit sursei citate.

2. Ne face mai buni

Routledge aminteste de un alt studiu, in care subiectii au fost supusi unei experiente neplacute pentru a le creste gradul de agresivitate. De exemplu, cei care au fost rugati sa se roage pentru o persoana care i-a infuriat, au fost mai putin agresivi in reactie decat cei care au fost rugati sa se gandeasca la persoana care i-a scos din sarite. Cercetatorii au demonstrat ca rugaciunea reduce starile agresive, facandu-i pe oameni mai calmi si mai stapani pe propriile emotii.

3. Devenim mai iertatori

Atunci cand oamenii se roaga pentru partenerul de cuplu, un prieten sau o ruda, devin mai iertatori fata de persoanele care au gresit fata de ei.

4. Sporeste increderea

In cazul oamenilor care se roaga impreuna, in cuplu sau alaturi de un prieten apropiat, sentimentul de incredere devine mai puternic, la fel si legatura dintre acestia. Aceasta descoperire este foarte importanta mai ales pentru cuplurile care pot folosi rugaciunea ca metoda de terapie.

5. Amelioreaza stresul

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care se roaga pentru altii sunt mai putin vulnerabile cand vine vorba de efectele stresului asociat, de obicei, cu problemele financiare. Interesant a fost ca rugaciunea s-a dovedit eficienta in reducerea stresului numai atunci cand nu a fost centrata pe propria persoana, ci pe binele altui individ. Rugaciunea centrata pe dorinta de a obtine castiguri materiale in folos propriu nu a dat rezultate in diminuarea nivelului de stres, ceea ce a dus la concluzia ca pentru a obtine beneficii personale in urma rugaciunii, individul trebuie sa-si indrepte gandul catre fericirea si bunastarea altora.