Acasă Timp liber Spiritualitate Nu te asteptai la asta! Ce spune Biserica despre pericolul de la...

Nu te asteptai la asta! Ce spune Biserica despre pericolul de la Sf. Impartasanie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista solicitari ale credinciosilor ca pentru impartasirea lor cu Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului sa fie intrebuintate mai multe lingurite, sterilizate succesiv in timpul intrebuintarii lor. Aceasta, pornind de la frica pe care ei o manifesta, aceea de a nu se contamina cu unele boli transmisibile, prin impartasire.

Impotriva acestei frici, trebuie in primul rand subliniat faptul ca Sfanta impartasanie ni se da „spre sanatatea sufletului si a trupului” si ca in nici un caz primirea ei nu ne poate imbolnavi. Acest fapt este accentuat in repetate randuri in rugaciunile cuprinse in Canonul de pregatire pentru primirea Sfintei impartasanii.

In fata unor astfel de pretentii nefundamentate, preotul trebuie, cu rabdare, sa-i lamureasca pe credinciosi asupra faptului ca Sfanta impartasanie o primim spre viata, si inca spre viata vesnica, si in nici un caz spre boala sau spre moarte. Prin urmare, atingerea linguritei de buzele noastre ni-L daruieste pe Hristos in chip euharistic, ori aceasta trebuie sa genereze in inimile noastre bucuria si dorinta neincetata de a ne impartasi cu El, si in nici un caz frica de imbolnavire. Daca prin aceasta folosire succesiva a linguritei ne-am putea imbolnavi, atunci cei dintai pasibili de contaminare ar fi preotii, pentru ca ei potrivesc, adica consuma dupa fiecare Sfanta Liturghie tot ceea ce a ramas in Sfantul Potir, dupa impartasirea credinciosilor. Or, ca lucrurile nu stau asa, ne-o demonstreaza realitatea, pentru ca nici un preot nu s-a imbolnavit ca urmare a potrivirii Sfintelor Taine din Potir, scrie ziarul Bisericii.

Sfanta impartasanie nu este cauza a imbolnavirii noastre, ci izvor de viata si de sanatate. Or, acest fapt trebuie stiut de catre credinciosii nostri, ei fiind invatati despre roadele minunate ale Sfintei impartasanii in viata lor, in cadrul programelor catehetice desfasurate in parohie, noteaza Obiectiv.

Trebuie sa precizam de asemenea faptul ca o astfel de solicitare, aceea de a fi impartasiti cu lingurite separate, vine intotdeauna din partea credinciosilor putin integrati in viata liturgica a Bisericii, acestia necunoscand realitatile credintei crestine.

Astfel de solicitari nu trebuie niciodata incurajate si nici indeplinite, pentru ca a accepta folosirea mai multor lingurite pentru impartasire, fie si numai pentru a-i menaja pe cei mai slabi in credinta, inseamna mai degraba a le spori mereu susceptibilitatea in ceea ce priveste posibilitatea imbolnavirii lor prin impartasire. De asemenea, pentru cei credinciosi, care niciodata nu si-au pus problema imbolnavirii lor prin impartasirea cu aceeasi lingurita, aceasta practica devine smintitoare sau chiar poate introduce si in inima lor aceeasi indoiala si teama.

In concluzie, o astfel de solicitare, pe langa faptul ca este absurda, vadeste si necredinta in realitatea impartasirii cu Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos. Aceasta intrucat, cei care cred ca primirea Sfintei impartasanii cu aceeasi lingurita poate imbolnavi, nu stiu si nu cred de fapt ca ea ne daruieste sanatate si viata, pentru ca ni-L daruieste, de fapt, pe insusi Hristos-Viata noastra.