12 autostradaGuvernul va scoate la licitatie patru tronsoane de autostrada, in lungime de circa 370 km, urmand sa fie construite in parteneriat public – privat.

Guvernul, prin Compania de Autostrazi, a adoptat o noua strategie in materie de constructie de autostrazi. Pentru ca s-a ajuns la concluzia ca suntem prea saraci, ca stat, pentru a ne plati autostrazile de la buget, le vor construi companii private, pe banii lor, urmand ca ele sa-si recupereze investitia prin exploatarea drumurilor pe un numar indelungat de ani. Este vorba despre patru tronsoane pe care statul vrea sa le construiasca in concesiune, Comarnic-Brasov, Craiova-Pitesti, Ploiesti-Buzau-Focsani si centura de sud a Bucurestiului.

Recent, pe sistemul de achizitii publice s-a publicat anuntul de licitatie al autostrazii Comarnic – Brasov, proiect care a mai fost incercat o data in 2009 dar a esuat un an mai tarziu pentru ca nu s-au gasit fonduri.

La acea data autostrada ar fi trebuit sa coste aproape 5 miliarde de euro dar Aktor-Vinci, concernul caruia i-a fost atribuit proiectul a renuntat la el in 2010 pentru ca n-ar fi gasit finantare la banci. Acum, in 2012, pretul autostrazii anuntat pe SEAP este de doar 1,17 miliarde de euro. Directorul CNADNR Mircea Pop explica, insa, ca pretul reprezinta doar contravaloarea lucrarilor de constructie-montaj.

„Cand vine oferta de pret, vine si cu costurile de finantare, fiecare cu banca lui, asa ca pretul autostrazii creste. Ofertele finale le asteptam la sfarsitul lunii ianuarie 2013. Lansam numai autostrazi in parteneriat public-privat pentru ca UE a fost clara, nu finanteaza decat Coridorul 4 iar sa platim de la buget nu putem, pentru ca nu avem bani”, arata Pop.

Potrivit acestuia, se va folosi studiul de fezabilitate facut pe vremea Aktor-Vinci sau, la cerere, adjudecatarul licitatiei va putea comanda propriul sau studiu.

Mai multe informatii pe economica.net!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.