Nu stiai asta! Ce se intampla cu organismul tau daca mananci cartofi prajiti

Stiati ca banalul cartof, un aliment atat de utilizat in bucataria romaneasca, reprezinta una dintre cele mai importante surse de vitamine ale organismului?

Tuberculii de cartof contin aproape toate vitaminele principale, mai mult decat painea alba si orezul. Predomina atat unele vitamine liposolubile (A, E), cat si unele vitamine hidrosolubile (B1, B2, B6, B12, C, H, PP si acidul folic), scrie ziarullumina.

In sezonul de iarna, tuberculii de cartof pot constitui singura sursa de vitamine naturale. O analiza de ansamblu arata ca tuberculii contin o energie calorica moderata:

80-90 kcal la 100 g substanta comestibila proaspata (de doua ori mai putin decat painea, orezul si pateurile). Cu 200 g cartofi copti se asigura 16-18% din necesarul proteic al unui om pe zi, iar 200 g cartofi prajiti asigura 25% din necesarul de proteine vegetale.

spre