La data de 4 iunie 1989 revoltele studentilor au fost oprite de autoritatile chineze printr-un masacru adevarat.

In 1986, studentii chinezi au inceput sa protesteze la adresa autoritatilor. Cereau democratie, libertatea de exprimare, drepturi. Hu Yaobang, Seceratrul General al Partidului Comunist Chinez, s-a facut ca nu vede actiunile tinerilor, fapt care i-a atras demiterea din functie. A ramas, insa, in inimile protestatarilor.

Trei ani mai tarziu, pe 15 aprilie 1989, Yaobang a decedat. Atac de inima. A fost momentul in care studentii si-au adus aminte de gestul sau si au declansat o noua actiune de protest, de aceasta data mult mai ampla. Intreaga China a fost cuprinsa si se parea ca scaunul lui Deng Xiaoping se clatina.

In noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, in piata Tiananmen, autoritatile au adus armata, speriata de vestile ca, in unele provincii, Politia fraternizase cu manifestantii. S-a intrat direct cu tancurile. Oficial, s-a vorbit de 200 – 300 de morti, marea majoritate studenti. Unele surse „urca” numarul victimelor la 800 – 1000, dar cifra reala nu se va cunoaste, probabil, niciodata. Imaginile cu tanarul cu plasa de rafie stand in fata tancurilor au facut inconjurul lumii. Revoltele au avut un impact urias la nivel mondial, autoritatile au decis sa acorde anumite drepturi, chiar daca lagarul comunist a ramas cu usile ferecate.

10.

Nu se va uita niciodata! S-au implinit 25 de ani de la MASACRUL DIN PIATA TIANANMEN! FOTO + VIDEO10

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.