Acasă Stirile zilei Stiinta Noul stupefiant „FANTOMA” a invadat si Romania! Cum afecteaza acest DROG organismul...

Noul stupefiant „FANTOMA” a invadat si Romania! Cum afecteaza acest DROG organismul uman!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Centrul International Antidrog din Bucuresti (CIADO) avertizeaza ca un nou stupefiant denumit „FANTOMA” a invadat Romania de curand, aceste pastile continand substante foarte periculoase.

“Conform informatiilor CIADO, noul tip de stupefiant a aparut in tara noastra in vara anului trecut, adus din Occident. Anul acesta s-a produs insa o adevarata invazie de «Fantoma », care este foarte toxic si suficient de ieftin ca sa il faca extraordinar de periculos”, ne-a spus Gigel Lazar, presedintele executiv al CIADO.

“Fantoma” isi face aparitia in special la petreceri mari, cu sute de participanti, unde tinerii sunt tentati sa incerce drogul, care da dependenta foarte repede.

Nu rare sunt si cazurile in care dealerii le pun adolescentilor asemenea stupefiant in paharele cu bautura, pentru a-i transforma in clienti siguri.

Se gaseste cu doar 50 de lei pastila

“Acest produs nou intrat pe piata este foarte periculos, deoarece contine metanfetamina, ketamina si PMA. Initial, aceste substante produc consumatorului un fel de delir paranoic, apoi incep sa sparga vasele de sange din organism, inclusiv din creier, si produc decesul. Se distribuie sub forma unor pilule de obicei albe, galbene, rosii sau maro, de marimi si forme diferite. Pretul este de 70 de lei, daca achizitionezi doar o pastila, sau 50 de lei bucata, daca iei mai multe”, ne-a mai spus reprezentantul CIADO.

Este mai periculos decat ecstasy

Tot mai multi tineri din Capitala si din tara aleg sa se distreze numai dupa ce “mananca” o portie de droguri, inclusiv “Fantoma”.

Potrivit politistilor de la Antidrog, acest tip de stupefiant este un ecstasy mult mai periculos decat cel clasic, un fel de cocteil de substante sintetice halucinogene. Se numeste asa pentru ca are imprimat un simbol special, o silueta de fantoma.

Apare o substanta noua pe saptamana

Aproximativ 600.000 de tineri din Romania, cu varsta intre 15 si 34 de ani, au consumat cel putin o data in viata un drog ilicit, in timp ce peste 300 dintre acestia au decedat in ultimii 10 ani din cauza consumului de droguri, arata statisticile Agentiei Nationala Antidrog din 2014.

In functie de frecventa consumului de drog principal, majoritatea respondentilor au spus ca sunt consumatori ocazionali (57%), dintre care 30% consuma de doua-trei ori pe saptamana, iar 27%, mai putin.

Conform Raportului european privind situatia drogurilor in 2014, in prezent, sistemul de avertizare timpurie monitorizeaza 350 de substante, iar din 8 mai au mai fost notificate 34 de noi substante cu efecte psihoactive. O substanta noua este raportata saptamanal la nivelul UE.

Dintre cele 81 de substante notificate in anul 2013, cele mai multe (29) sunt canabinoizi sintetici, 30 de compusi nu corespund categoriilor chimice cunoscute (inclusiv plante si medicamente), ceea ce indica o crestere a diversitatii noilor droguri.

Cele mai recente estimari arata ca aproximativ 74 milioane de europeni (intre 15 si 64 de ani) au experimentat consumul de canabis la un moment in viata si 20 de milioane in ultimul an.

Sursa: libertatea.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos