Acasă Stirile zilei Noul PAPA este argentinianul Jorge Mario Bergoglio!

Noul PAPA este argentinianul Jorge Mario Bergoglio!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fum alb a iesit, miercuri seara, pe cosul Capelei Sixtine, indicand alegerea noului Papa. Noul PAPA este argentinianul Jorge Mario Bergoglio, care se va numi Francisc I. Cardinalul Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani si este de origine argentiniana. Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001.

In scurt timp, la balconul Capelei Sixtine va fi facut celebrul anunt „habemus papam” si va fi prezentat noul Suveran Pontif.

UPDATE 21: 26 – Papa Francisc I si-a inceput discurscul cu o gluma: „Fratii mei cardinali au mers pana la capatul lumii pentru a gasi un Papa. Multumesc!”. El s-a rugat pentru fostul papa Benedict al XVI-lea.

UPDATE 21:10 – Noul papa este argentinianul Jorge Mario Bergoglio, care a ales numele de Francisc I. Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani si este arhiepiscopul de Buenos Aires.

UPDATE 21:09 – S-au aprins luminile la balconul unde va aparea noul Papa. Se apropie momentul anuntului.

UPDATE 20:58 – Imediat dupa rezultatul votului, cardinalul decan Giambattista Re i s-a adresat alesului: „Accepti alegerea ta drept Papa? Cu ce nume vrei sa fii chemat?”. Apoi, cartonasele cu care s-a votat au fost arse si a iesit fumul alb.

UPDATE 20:48 – Noul Papa se imbraca cu vesmintele create special pentru el. In piata San Pietro sunt reprezentanti ai fortelor armate italiene, precum si primarul Romei, Gianni Alemanno.

UPDATE 20:45 – La Vatican a fost pus in practica planul de siguranta. Mii de credinciosi se indreapta catre piata San Pietro: se estimeaza ca in fata bazilicii se afla peste 70.000 de oameni.

UPDATE 20:34 – In Piata San Pietro a aparut Garda Elvetiana a Vaticanului si fanfara Vaticanului care sarbatoreste alegerea noului Papa.

UPDATE 20:23 – Vaticanul a anuntat pe contul oficial de Twitter: HABEMUS PAPAM

UPDATE 20:20 – Fumul alb continua sa iasa pe cos, dupa zece minute de la aparitie.

UPDATE 20:10 – Fum alb la Vatican! Conclavul cardinalilor a ales noul Papa. In momentul in care a aparut fumul alb, multimea din piata San Pietro a intrat in delir. Piata este plina de credinciosi, iar clopotele au inceput sa bata pentru a sarbatori evenimentul. „Traiasca papa, traiasca papa” striga oamenii prezenti la Vatican.

Cine este Jorge Mario Bergoglio?

Cel de-al 226-lea Suveran Pontif a fost ales intr-o procedura dintre cele mai rapide ale Conclavului de la Vatican. In numai doua zile, in al cincilea vot al Conclavului, dupa sesiunile-maraton ale celor 115 cardinali electori Conclavul a hotarat ca succesorul lui Benedict al XVI-lea este Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio.

In varsta de 76 de ani, dupa doar patru ani de preotie a devenit seful Ordinului Iezuitilor din Argentina. A studiat in Germania, iar in 1992 a devenit Episcop de Buenos Aires.

Noul Suveran Pontif este primul din era moderna care nu vine din Europa, ci de pe un alt continent si primul Papa din America Latina.

Predecesorul sau, Benedict al XVI-lea, de exemplu, a fost ales dupa al patrulea vot al Conclavului, in 2005, iar Papa Ioan Paul al II-lea – primul Suveran Pontif care nu a fost italia – a fost ales dupa cel de-al optulea vot al Conclavului, in 1978.

In zilele dinaintea intalnirii Conclavului, trei nume de favoriti se vehiculau. Primul era cel al cardinalului Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano, preferat si de fostul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, urmat de cel al canadianului Marc Ouellet, seful Biroului Episcopilor de la Vatican si cel al cardianului brazilian Odilo Scherer. Pe de alta parte, si cardinalul Peter Erdo, din Ungaria, a avut sprijinul cardinalilor europeni care l-au ales pana acum de doua ori ca sef al Conferintei Episcopilor Europeni, iar numele lui a fost vehiculat ca posibil succesor la Vatican al lui Benedict al XVI-lea.

Sursa: mediafax.ro