Acasă Stirile zilei Social Noul Cod rutier intra in vigoare de sambata!

Noul Cod rutier intra in vigoare de sambata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noul Cod rutier intra in vigoare de sambata, principala modificare vizand persoanele care au peste 16 ani si care vor dori sa conduca un moped sau un triciclu, acestea avand nevoie de permis de conducere pentru categoria AM.

„Soferii vor avea nevoie sa obtina permis de conducere pentru categoria AM. Cei care vor dori sa conduca un moped vor trebui sa obtina un permis de conducere in urma unui examen constand intr-o proba teoretica si o proba practica in poligon. Pentru obtinerea permisului de conducere pentru mopede, varsta minima este de 16 ani”, preciza Mihai Enache, seful Serviciului de Relatii Publice din cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Totodata, soferii care detin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, vor putea conduce si mopedele.

De asemenea, potrivit reglementarilor, apar modificari si in ceea ce priveste valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, pentru categoriile destinate soferilor profesionisti, perioada de valabilitate va fi de cinci ani, iar pentru soferii amatori va fi de zece ani. Pana acum, valabilitatea era de zece ani pentru toti posesorii de permis de conducere.

O alta modificare presupune trecerea de la subcategorii la categorii. Astfel, subcategoriile B1, C1, C1E, D1 si D1E vor deveni categorii.

Soferii care vor sa-si reinnoiasca permisul de conducere vor fi obligati, din 19 ianuarie, sa faca examinarea medicala. Pana acum, fisa medicala era obligatorie doar dupa expirarea permisului de conducere.

„Prelungirea perioadei de valabilitate pentru orice permis de conducere, din ianuarie 2013, se va face dupa efectuarea unei verificari medicale corespunzatoare categoriilor de permis de conducere detinute”, preciza Enache.

Permisele auto isi schimba si infatisarea, fiind realizate dupa o directiva europeana si concepute cu anumite elemente standard.

Astfel, soferilor carora le expira permisul in perioada urmatoare li se va elibera unul nou dupa model european de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Noua lege a circulatiei prevede si faptul ca cei care doresc sa obtina permis de conducere pentru motociclete din categoria A trebuie sa aiba varsta minima de 24 de ani. In prezent, permisul de conducere pentru categoria A se poate obtine la 18 ani.

„Daca un candidat are implinita varsta de 20 de ani si o vechime de doi in conducerea unei motociclete din categoria A2 se va putea prezenta la examen”, spunea Mihai Enache, purtator de cuvant al DRPCIV.

Sursa: agerpres.ro