Acasă Stirile zilei Bani Noile masuri ale Comisiei Europene privind pachetele de tigari!

Noile masuri ale Comisiei Europene privind pachetele de tigari!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Producatorii de tigari incearca sa convinga Comisia Europeana ca vor afecta grav industria dar nu vor reduce consumul, si ca nu sunt necesare aceste masuri precum introducerea ambalajelor fara insemne grafice, respectiv fara marci comerciale, dar si interzicerea afisarii produselor la punctele de vanzare.

In mai putin de trei luni, Comisia Europeana va finaliza proiectul de modificare a directivei privind reglementarea produselor de tutun, care se refera la fabricarea, prezentarea si comercializarea produselor de tutun in statele membre. Directiva vizeaza alinierea legislatiei din statele membre cu privire la nivelul de gudron, nicotina si monoxid de carbon al tigaretelor, folosirea avertismentelor de sanatate si a altor informatii pe ambalajele produselor de tutun, interzicerea termenilor descriptori precum mild sau light, anumite masuri cu privire la ingredientele folosite in produsele de tutun, precum si cu privire la interzicerea tutunului pentru uz oral.

Directiva este supusa unei revizuiri periodice, astfel ca in septembrie 2010 Directoratul General pentru Sanatate si Consumatori al Comisie Europene (DG SANCO) a lansat o consultare publica privind o posibila revizuire a acesteia.

Principalele propuneri lansate in dezbatere publica de catre CE se refera la introducerea unor ambalaje generice sau fara insemne grafice, in locul celor actuale, ceea ce presupune eliminarea tuturor formelor de prezentare a marcii -marci comerciale, logo-uri etc, cu exceptia numelui de marca. Pachetele de tigarete ar urma astfel sa aiba o culoare neutra standard, cu exceptia avertismentelor de sanatate obligatorii, scopul Comisiei Europene fiind ca pachetele sa devina neatractive, iar avertismentele, care ar trebui sa acopere 75% din suprafata ambalajului, sa iasa mai mult in evidenta, reducand astfel incidenta fumatului.

Pana in prezent, Australia a adoptat o astfel de legislatie, aplicabila din decembrie 2012.

Modificarile directivei ar trebuie aplicate de la sfarsitul anului 2014 in statele membre.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos