Acasă Timp liber Cultura Noi moaste pentru venerat. Osemintele domnitorului Constantin Brancoveanu nu se mai intorc...

Noi moaste pentru venerat. Osemintele domnitorului Constantin Brancoveanu nu se mai intorc in mormant

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Osemintele domnitorului Constantin Brancoveanu, scoase din mormantul de la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, vor fi transferate intr-o racla din biserica. Patriarhia Romana, cea care a luat aceasta decizie, sustine ca odata expuse in racla, osemintele domnitorului vor putea fi venerate, iar miercuri vor fi purtate in procesiune, potrivit Patriarhiei.

In perioada 12 – 15 mai, la solicitarea Patriarhiei Romane, Muzeul Municipiului Bucuresti a realizat cercetarea arheologica a zonei mormantului domnitorului Constantin Brancoveanu din biserica Sfantul Gheorghe Nou. In urma cercetarii, au fost gasit trei sicrie, depuse in cripte amenajate pe latura de sud a naosului lacasului de cult. Intr-unul dintre aceste sicrie au fost identificate osemintele domnitorului Constantin Brancoveanu (1688 – 1714), depuse in cripta de nord a mormantului inca din anul 1720 de catre sotia sa, Marica Brancoveanu.

In sicriul lui Constantin Brancoveanu au fost gasite un craniu si oseminte depuse in forma de cruce.

„Craniul apartine unei persoane de sex masculin, cu varsta de aproximativ 60 de ani. Acesta prezinta urmele unei perforatii de forma circulara pe osul parietal stang, produsa cu un obiect ascutit. De asemenea s-au putut observa pe partea posterioara a ramilor mandibulari urme ale unor leziuni produse cu obiecte taioase”, a declarat unul dintre cercetatori, Mihai Constantinescu.

Aceste observatii sunt in concordanta cu datele istorice cunoscute despre uciderea domnitorului Constantin Brancoveanu si cu observatiile realizate cu ocazia analizei antropologice efectuate in anul 1932, de catre Nicolae Minovici si Francisc J.Rainer.

Parintele Ionut Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a spus, la randul lui, ca ranile identificate de antropologi, corespund martiriului acestuia, taierii capului si faptului ca i-a fost strapuns craniul spre a fi purtat prin oras in vazul multimii.

„Noi toti care am fost prezenti la deschiderea sicriului am trait un moment foarte emotionant. Pregatirea pentru asezarea in racla este una specifica sfintelor moaste si a fost facuta de preasfintitul parinte Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al arhiepicopiei Bucurestilor. Astfel, osemintele domnitorului au fost spalate cu agheasma mare, cu vin curat, ulei si unse cu sfantul si marele mir, pregatit odata in an in Joia Mare. Este o pregatire demna de toata cinstea. Apoi osemintele se pun intr-o panza de in, fiind un acoperamant rezistent, asezate dupa structura anatomica. Capul se pune distinct intr-o panza speciala. Dupa ce au fost asezate in racla de argint, o portiune mica ramane acoperita cu geam, in dreptul mainii. De acum, nu mai vorbim de osemite, ci de sfinte moaste si vor ramane in biserica”, a mai spus Corduneanu.

Pentru celelalte oseminte, a fost oficiata slujba joi seara si acestea au fost reinhumate.

Osemintele domnitorului Constantin Brancoveanu au fost identificate in anul 1932 cu ocazia cercetarilor arheologice realizate in biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, sub coordonarea istoricului Virgiliu Draghiceanu, secretar al Comisiunii Monumentelor Istorice. Alte cercetari au fost facute in timpul lucrarilor de consolidare a mormantului voievodal, din anul 1985, sub coordonarea arheologului profesor universitar Panait I. Panait.

Sfintele moaste ale Sfantului Martir Constantin Brancoveanu au fost asezate dupa o randuiala speciala intr-o racla confectionata din argint aurit la atelierele Patriarhiei Romane.

In dimineata zilei de 21 mai 2014, in ziua de praznuire a Sfintilor Imparati Constantin si Elena (hramul Catedralei Patriarhale), dupa savarsirea Sfintei Liturghii in Altarul de vara al Catedralei patriarhale, incepand cu ora 15.00, va avea loc o procesiune solemna cu moastele Sfantului Martir Constantin Brancoveanu pe urmatorul traseu: Catedrala Patriarhala, biserica Domnita Balasa, Piata Universitatii si biserica Sf. Gheorge Nou, unde vor fi depuse sfintele moaste.

La ora 7.00, moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ale Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu si ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, vor fi asezate in baldachinul de pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate de catre cler si credinciosi.

De la 9.00, Preafericitul Parinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va oficia Sfanta Liturghie inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, in Altarul de vara al Catedralei patriarhale.

Procesiunea, care va incepe de la ora 15.00, se va desfasura pe traseul Catedrala patriarhala, aleea Dealul Mitropoliei, cu oprire la Crucea brancoveneasca, strada Bibescu Voda, bulevardul Unirii, strada Sfintii Apostoli, cu oprire la Biserica „Asezamintele Brancovenesti Domnita Balasa”, strada Palatul Justitiei, strada Danielopol Gheorghe, strada Poenaru Bordea, strada Operetei, bulevardul Natiunile Unite, Calea Victoriei, bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire la Universitatea Bucuresti (in vecinatatea careia au existat Manastirea „Sfantul Sava” si Academia Domneasca, rezidite in anul 1709 de Sfantul Constantin Brancoveanu si sustinute material de catre familia domnitorului martir, bulevardul Ion C. Bratianu si se va incheia la Biserica „Sfantul Gheorghe Nou”, in jurul orei 17.00. Acolo, racla cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu va fi asezata spre venerare in baldachinul special amenajat in aceasta ctitorie brancoveneasca.

Traseul procesiunii este similar celui pe care, in urma cu 80 de ani, in ziua de 21 mai 1934, a avut loc procesiunea solemna de reinhumare a osemintelor lui Constantin Brancoveanu, de la Catedrala patriarhala, la Biserica „Sfantul Gheorghe Nou”.