Acasă Stirile zilei Noaptea de Sanziene: traditii si obiceiuri in noapte in care „se deschid...

Noaptea de Sanziene: traditii si obiceiuri in noapte in care „se deschid cerurile”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Se spune ca la noapte se deschid cerurile, iar tinerele isi pot afla sortitul care le va duce la altar. Se apropie Sanzienele, o sarbatoare a iubirii si a fertilitatii.

In aceasta zi, fetele frumoase isi prind in par cununi de flori si danseaza o hora magica, pentru ca pamantul sa dea roade bogate. 

Pe 24 iunie romanii sarbatoresc Sanzienele, recunoscute in mitologia populara ca fiind zanele, care plutesc in vazduh si impanzesc pamantul in noaptea de 23 spre 24 iunie.

Traditia spune ca in acea noapte cerurile se deschid, iar Sazienele se prind in hora.

Cunoscute si sub denumirea de Dragaica, este o sarbatoare a iubirii si fertilitatii, iar tinerele isi pot afla sortitul si ziua in care se vor casatori. In plus, Sanzienele aduc belsug in gospodarii si sanatate celor in suferinta.

In traditia populara aceastea sunt reprezentate ca fiind niste tinere foarte frumoase, care canta si danseaza. Acestea au un rol benenefic, ajutand la vindecarea bolnavilor si la protejarea semanaturilor de grindina.

Traditia spune ca persoana care le va surprinde pe Sanziene jucand dansul ielelor va innebuni sau va ramane mut, iar barbatii care nu isi respecta promisiunile vor fi aspru pedepsiti.

Batranii spun ca daca oamenii nu le sarbatoresc asa cum cuvine, Sanzienele devin rele si razbunatoare, cunoscute in popor drept iele.

Traditia spune ca ielele sunt nist fete zanatice, foarte seducatoare si inzestrate cu puteri magice. Se pare ca aceastea locuiesc in vazduh, in paduri sau in pesteri, iar in noaptea de 24 ies si se prind in hora, dansand goale, cu parul despletit si cu clopotei la glezne.

Traditii si obiceiuri in Noaptea de Sanziene

Pentru a se asigura ca Sanzienele nu se transforma in iele, romanii le cinstesc cum se cuvine. Astfel, in noaptea de Sanziene se aprind focurile si se arunca diferite arome pentru a inmiresma vazduhul. Feciorii trebuie sa-si aprinda fiecare cate o torta pe care s-o agite, fiind numite „faclii de Sanziene”.

In timp ce femeile culeg flori de pe camp cu care trebuie sa-si impleteasca cununi. Traditia spune ca tinerele nemaritate trebuie sa-si arunce coronitele peste casa, iar daca se lovesc sau ajung sa se agate de horn, atunci urmeaza sa se marite in cel mai scurt timp.

In aceasta zi este aleasa si Dragaica dintr-un grup de 7 fete. Cea care va fi Dragica trebuie sa fie cea mai cuminte, cea mai frumoasa si cea mai buna la inima dintre toate. Dupa ce este aleasa, tanara este impodobita cu spice de grau, in timp ce celelalte fete trebuie sa poarte imbracaminte alba. Ulterior, alaiul va colinda satul, iar la rascruce de drumuri, fetele vor face o hora si vor incepe sa cante.

Batranii satului spun ca in dimineata, de dupa Noaptea de Sanziene, daca te stropesti pe trup cu roua, vei deveni frumos si suplu, iar daca te vei spala pe fata cu roua, vei deveni chipes si mandru.