In ziua de azi tot mai multi dintre noi adormim abia dupa miezul noptii, iar in opinia specialistilor, insomniile se instaureaza din cauza stresului tot mai mare la care suntem supusi zi de zi si care conduc la probleme de sanatate.

Ca sa ne pastram starea mentala si fizica in parametri buni, expertii ne recomanda sa ne intoarcem la vechea traditie si sa mergem la culcare nu mai tarziu de ora 23.00, altfel vom dezvolta o stare de oboseala cronica, care ne poate scadea radical performantele in tot ceea ce facem.

Specialistii au descoperit ca se petrece un lucru interesant cu organismul nostru in jurul orei 23 – sistemul nervos central reduce tensiunea si pulsul si ne ofera starea ideala pentru a ne baga la somn. De asemenea, la ora 23 se opreste complet productia de cortizol, motiv pentru care munca de noapte ne oboseste foarte mult, scrie unica.

Iata la ce riscuri te supui daca mergi la culcare dupa ora 23.00:

Sistem imunitar scazut. Specialistii au descoperit ca restrictionarea perioadei de somn are drept consecinta reducerea producerii de anticorpi ca reactie la vaccinare.

Riscuri cardiovasculare. in cadrul unui studiu amplu, „Nurses’ Health Study”, cercetatorii au descoperit dovezi ce atesta existenta unui risc mai mare de probleme coronariene in rândul femeilor care dorm mai putin de sapte ore pe noapte in comparatie cu femeile care dormeau, in medie, opt ore pe noapte. Un alt studiu a aratat ca persoanele care dormeau in medie cinci ore pe noapte prezentau un risc de trei ori mai mare de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral.

Aparitia cancerului. intr-un studiu efectuat in Japonia, la care au participat aproximativ 25.000 de femei, s-a demonstrat ca un somn scurt, de sase ore sau mai putin pe noapte, era asociat unui risc mai mare de cancer la san, in comparatie cu femeile care dormeau cel putin sapte ore pe noapte.

Obezitate. Alaturi de hidratarea insuficienta, lipsa de somn este pricipalul factor care poate da peste cap programul de alimentatie. Acesti oameni se simt infometati mai des decat cei care dorm mai mult noaptea si, de asemenea, au tendinta de a consuma alimente mai bogate in grasimi si carbohudrati. Nu in ultimul rand, metabolic vorbind, procesul de ardere al caloriilor este mai putin intens in cazul lor pe timpul zilei.