Acasă Stirile zilei Nicio aeronava nu va decola si nu va ateriza pe Aeroportul Henri...

Nicio aeronava nu va decola si nu va ateriza pe Aeroportul Henri Coanda! Traficul aerian, afectat de greva ROMATSA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nicio aeronava nu va decola sau ateriza pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti in intervalul orar 11,00 – 13,00, ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, a anuntat Teo Postelnicu, reprezentant al serviciului Comunicare al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB).

Un numar de 40 de miscari de aeronave sunt programate miercuri pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti in cele doua ore stabilite pentru greva de avertisment a controlorilor de trafic aerian, au declarat reprezentanti ai aeroportului, citati de Agerpres.

„In intervalul anuntat al grevei controlorilor aerieni, maine (miercuri — n. r.), conform planurilor de zbor, sunt programate pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti 22 de aterizari si 18 decolari, adica 40 de miscari de aeronave”, au precizat sursele.

3 curse au fost intarziate, iar una a fost anulata, potrivit informatiilor afisate pe panoul din aeroport. Asadar, cursele Milano, Catania si Bologna sunt intarziate, iar cursa Wizz Air catre Londra a fost anulata. Cursele vor fi reprogramte dupa ce greva se va incheia.

Protestatarii au o lista de 14 revendicari. Printre ele: majorarea salariilor, negocierea unui nou contract colectiv de munca, mutarea controlorilor de trafic pe alte posturi dupa ce implinesc varsta-limita pentru aceasta profesie, adica 55 de ani.

Alaturi de controlori de trafic se vor afla in greva de avertisment si angajati ai ROMATSA din departamentele tehnic, meteo si telecomunicatii. Acestia sunt nemultumiti de modalitatea de reorganizare a regiei de stat si de faptul ca, de luna trecuta, nu mai au contract colectiv de munca.

Controlorii de trafic de pe tot teritoriul Romaniei se ocupa atat de zborurile care decoleaza si aterizeaza de pe si pe aeroporturile romanesti, cat si de avioanele care tranziteaza spatiul aerian romanesc. De exemplu, aproape toate avioanele companiilor Emirates si Qatar care au curse in Europa trec pe deasupra Romaniei.

In cele doua ore de greva, doar o treime dintre aeronavele care trebuie sa aterizeze, sa decoleze sau sa tranziteze spatiul aerian romanesc vor fi ghidate de controlorii de trafic.

Care vor fi acestea decid sefii controlorilor de zbor din Europa – Eurocontrol. De asemenea, vor fi asigurate si zborurile de urgenta, cele ale Politiei si cele oficiale.

Sindicalistii de la ROMATSA spun ca ultima oara cand s-a pus problema unei greve a fost inceputul anilor ’90. Acum s-a ajuns in aceasta situatie dupa negocieri care au durat mai mult de doua luni pentru incheierea unui nou CCM. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la nicio intelegere, iar de la 1 iunie 2015 angajatii ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Munca.