Europa s-ar putea confrunta cu 25 de ani de stagnare economica similara celei inregistrate de Japonia, avertizeaza miliardarul american George Soros.

Japonia este invocata deseori ca exemplu de stagnare a economiei. Dupa ce a consemnat crestere spectaculoasa a PIB si dezvoltare industriala in cea mai mare parte a perioadei de dupa Al Doilea Razboi Mondial, Japonia a intrat abrupt in recesiune la inceputul anilor ’90, dupa care a urmat o lunga perioada de stagnare, potrivit Mediafax.

PIB-ul Japoniei a revenit recent pe crestere, ca urmare a unor masuri agresive de stimulare a economiei.

Criza financiara care a afectat regiunea incepand din 2010 s-a incheiat, insa Europa are de rezolvat „o criza politica ce a divizat regiunea intre state creditoare si state datoare”, a spus Soros, intr-un interviu acordat Bloomberg.

In acelasi timp, bancile au fost incurajate sa adopte masuri pentru a trece de teste de stres, in loc sa stimuleze economia prin creditarea companiilor, a adaugat el.

„Europa s-ar putea sa nu supravietuiasca unei perioade de 25 de ani de stagnare. Trebuie sa mearga mai departe cu integrarea. Trebuie sa rezolve problema bancilor, pentru ca Europa a ramas in urma restului lumii in aceasta privinta”, a declarat Soros.

Miliardarul, al carui fond de hedging a crescut cu 20% in medie in perioada 1969-2011, a fost un critic constant al structurii zonei euro si al reducerilor bugetare impuse tarilor cu datorii foarte mari, precum Grecia si Spania, in timpul crizei datoriilor.

Europa are nevoie de politici „mai radicale” pentru a evita o lunga perioada de stagnare, a avertizat investitorul.

Actiunile bancilor europene se tranzactioneaza la preturi reduse, ceea ce le face atractive pentru investitii. Totusi, anul 2014 va fi foarte dificil pentru institutiile de credit europene, care trebuie sa-si reduca activele si sa-si creasca capitalul, astfel incat sa de testele treaca de stres organizate de Banca Centrala Europeana, a spus el.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.