Feribotul care a naufragiat miercuri in largul Coreei de Sud cu sute de persoane la bord era condus de un ofiter subaltern in varsta de 26 de ani si nu de capitan, in momentul accidentului, a anuntat vineri justitia.

„Cel de-al treilea locotenent era la carma in momentul producerii accidentului, care avea un an de experienta practica la carma”, a declarat procurorul general, Park Jae-Eok, in cadrul unei conferinte de presa. „Capitanul nu era la carma”, a adaugat el.

Capitanul Lee Joon-Seok, criticat dur de rudele celor disparuti pentru ca a parasit nava in timp ce sute de pasageri erau blocati, se afla „in spate”, a adaugat procurorul, fara alte detalii.

naufragiu

Capitanul ar putea fi condamnat la cinci ani inchisoare si amenda, scrie ziarul Chosun Ilbo.

Potrivit publicatiei, in caz de urgenta legea prevede ca echipajul in frunte cu capitanul sunt obligati sa asigure in primul rand evacuarea pasagerilor. In caz contrar, acestia rsca pedepse cu inchisoarea de pana la cinci ani.

Ziarul aminteste ca, potrivit unor martori, membrii echipajului si capitanul au fost printre primii care au parasit nava.

Politia Marinei a primit un apel de primejdie de la capitanul navei cu privire la 08:55, dupa ce feribotul a inceput sa se scufunde. In jurul orei 09:00 Lee Joon-Seok , realizand gravitatea situatiei, a ordonat echipajului sa se evacueze.

Potrivit martorilor oculari, capitanul a spus echipajului sa ceara pasagerilor sa ramana in cabine lor. La 09:50 capitanul feribotului a fost salvat de politia marina, iar la ora 11:00 acesta a pasit pe uscat, cu douazeci de minute inainte ca nava sa se scufunde complet.

Potrivit expertilor intervievati de publicatie, eroarea capitanului si a echipajului a jucat un rol decisiv in fnumarul mar al victimelor.

Cauzele accidentului nu sunt cunoscute. Numerosi pasageri sustin ca au auzit un zgomot puternic dupa care feribotul s-a oprit brusc, ceea ce ar putea insemna ca nava s-a lovit de un obiect imens.

naufrag1

Expertii vorbesc, de asemenea, de posibilitatea ca incarcatura feribotului, care transporta 150 de vehicule sa se fi deplasat, dezechilibrand imediat nava.

Capitanul a afirmat ca nu s-a lovit de o stanca.

Pana in prezent au fost gasite 25 de cadavre, potrivit bilantului oferit in cursul noptii de paza de coasta. Dintre cele 475 de persoane care se aflau la bord, dintre care peste 300 de liceeni, 179 au fost salvate. Sunt disparute 271 de persoane.

Circa 500 de scafandri au fost mobilizati la fata locului, dar curentii puternici si vizibilitatea redusa impiedica eforturile de a patrunde in nava cu mai multe punti.

Este vorba despre incercarea de a gasi eventuali supravietuitori care s-ar fi putut refugia in buzunarele de aer, o ipoteza care pare din ce in ce mai putin credibila, pe masura ce trece timpul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.