Eclipsa totala de soare va avea loc in data de 21 august si va fi o veritabila mana cereasca pentru oamenii de stiinta, care vor sa exploateze acest eveniment rar pentru a intelege mai bine Soarele, campul lui magnetic si efectele acestuia asupra atmosferei terestre. Fenomenul va putea fi observat in Statele Unite, o premira pentru ultimii 99 de ani.

Ei spera sa profite si de comentariile publicului, intre care studenti si astronomii amatori, care vor fi inarmati cu telefoane mobile, telescoape, camere video si aparate de fotografiat pentru a surprinde fiecare moment al acestui fenomen, relateaza AFP.

”Aceasta eclipsa totala de soare vizibila in Statele Unite ale Americii este o ocazie unica in timpurile moderne, care permite unei tari intregi sa participe la observatii cu tehnologia de azi si social media”, declara recent in fata presei Carrie Black, din cadrul National Science Foundation, care supervizeaza cercetarea asupra Soarelui, arata Agerpres.

”Imaginile si datele provenind posibil de la milioane de oameni vor fi colectate si analizate ani de zile de oamenii de stiinta”, a adaugat ea.

Pentru Madhulika Guhathakurta, insarcinata in cadrul NASA cu coordonarea observatiilor stiintifice in timpul eclipsei, ”aceasta va fi eclipsa care va genera cele mai multe date si imagini din istorie”.

Observatorii se vor afla in intuneric total la amiaza timp de mai mult de doua minute si vor putea vedea stele si planete pe cer.

Aproximativ 12 milioane de americani traiesc in interiorul acestei benzi inguste si li se vor alatura, probabil, alte milioane de oameni.

Pentru astronomi, aceasta eclipsa este o oportunitate rara de a testa noi instrumente si a observa coroana solara, atmosfera superioara a Soarelui, care altfel este invizibila. Oamenii de stiinta sunt intrigati de faptul ca aceasta este mult mai fierbinte decat suprafata Soarelui.

Televiziunea NASA va difuza live imagini ale eclipsei, precum si diferitele activitati prevazute in parcurile nationale, biblioteci, stadioane si muzee.

Statele Unite vor fi singura tara din care va fi vizibila o eclipsa totala de Soare pe 21 august. De aceea, cand se refera la aceasta, oamenii de stiinta vorbesc despre ”Marea eclipsa americana”, arata Agerpres.

O alta eclipsa totala de Soare va avea loc la 8 aprilie 2024, care se va deplasa din Texas (sud) pana in Maine (nord-est) si urmatoarea — din California (vest) pana in Florida (sud-est) — la 12 august 2045.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.