NASA a facut un anunt istoric referitor la marea care va disparea pana in anul 2020, deja inregistrand o seceta cum nu a mai fost de multa vreme.

‘Pentru prima oara in istoria moderna, bazinul estic al Marii Aral a secat complet’, a anuntat NASA.

Formata acum 5,5 milioane de ani in Asia Centrala, marea a trecut prin cicluri de extindere si restrangere spectaculoase, insa nu a mai intregistrat o asemenea seceta de multa vreme, relateaza luni 7sur7.be.

La inceputul secolului trecut, Marea Aral avea 66.458 km2, fiind al patrulea lac (mare inchisa) ca marime din lume. Insa, incepand din anii 1960, suprafata ei scade cu o viteza uimitoare din cauza devierii fluviilor Amudaria si Sardaria pentru producerea bumbacului.

In 2005, pentru a evita secarea Micului Aral, s-a construit un dig in Kazahstan, cu ajutorul Bancii Mondiale, insa partea de sud – numita initial Marele Aral – este in prezent doar o imensa intindere uscata. Expertii nu se asteapta ca lucrurile sa se imbunatateasca, marea urmand sa dispara total pana in 2020, potrivit opiniei lor.

Conform NASA, nivelul extrem de scazut al apei s-ar datora in parte schimbarilor climatice. Cum caderile de zapada din muntii din apropiere s-au redus, lacul aproape ca nu mai este alimentat cu apa. Insa principala cauza a acestei drame de mediu este fara indoiala agricultura masiva practicata de decenii intregi.

Secarea marii are consecinte directe asupra vietii din zona, lacul avand influenta asupra conditiilor meteorologice: iernile sunt acum mult mai reci, iar verile au devenit caniculare. In plus, s-au acumulat produse chimice agricole purtate de ape care au contaminat panza freatica.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.