S-a descoperit numele cetateanului ROMAN care poseda un cont cu peste 800 de milioane de euro in cadrul filialei elvetiene a bancii HSBC, implicate intr-un scandal urias. Este vorba de printul DIMITRIE STURDZA.
Sursa citata aminteste faptul ca despre DIMITRIE STURDZA s-a spus prin culisele politicii, ca s-a ocupat, la un moment dat de “dosirea si albirea” banilor fostului premier pesedist ADRIAN NASTASE. “Nu că ar fi folosit Dosia la spalarea banilor, ci chiar i-a ascuns prin conturi”, cum a glumit la un moment dat, un politician de la varful PSD, acum in dizgratie totala, gata sa infiinteze un partid concurent.
Numele lui DIMITRIE STURDZA a fost vehiculat, la mijlocul anilor 2000, ca facand parte din “Echipa” de oameni de incredere ai lui ADRIAN NASTASE. ”Echipa” BARTOLOMEU FINIS, DORIN COCOS, ADRIAN PETRACHE si ALEXANDRU BITTNER a dictat cea mai mare parte a deciziilor Guvernului Nastase, mai ales in zona imobiliara, echipa fiind preluata apoi in corpore si de urmatoarele guverne, ajungand astazi probabil cea mai influenta “retea de interese oculte” din ROMANIA. De asemenea este de notorietate ca mare parte din sumele vehiculate in Dosarele MICROSOFT si EADS se afla in conturi din Elvetia.
Si alte asa-zise personalitati din ROMANIA se regasesc in acest scandal financiar international izbucnit in Elvetia. BANCA HSBC este acuzata de FRAUDA FISCALA si SPALARE de BANI, fiind suspectata ca a permis clientilor sa evite autoritatile fiscale si sa fenteze statele in care erau platitori de taxe cu sute de milioane de euro.
Circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu ROMANIA, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc, potrivit unui raport care incrimineaza institutia bancara ca a ajutat organizatii criminale si traficanti sa-si tina secrete depozitele si identitatea. In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, ROMANIA ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).
Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in ROMANIA a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport. Potrivit documentului, HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, a ajutat peste 100.000 de persoane si companii din 203 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.
In functie de numarul deponentilor, ROMANIA se afla pe locul 62 in clasamentul ICIJ, cu 219 clienti, incadrata de Luxemburg (222 clienti) si Insulele Cayman (212 clienti). Topul este condus de Elvetia, cu 11.235 de clienti cu legaturi in aceasta tara, Franta (9.187 clienti), Marea Britanie (8.844 clienti) si Brazilia (8.667 clienti). Majoritatea datelor privind numarul de deponenti se refera la perioada 1988-2007. Pe listele de clienti ale HSBC din Elvetia se regasesc 219 clienti din ROMANIA, care aveau deschise 549 de conturi. Unul dintre acestea depaseste 800 de milioane de dolari.
HSBC este acuzata ca a lucrat cu infractori internationali, intre care si traficanti de arme, cu oameni de afaceri corupti si cu politicieni. Sumele vehiculate depasesc 100 de miliarde de dolari. Sume uriase erau controlate de traficanti de diamante, cunoscuti pentru faptul ca opereaza in zonele de conflict si vand pietrele pretioase pentru a finanta gruparile de insurgenti.
HSBC, banca al carei sediu central se afla la Londra si care are sucursale in 74 de tari de pe sase continente, a insistat initial ca datele obtinute de jurnalisti sa fie distruse. La sfarsitul lunii ianuarie, dupa ce i-a fost comunicat rezultatul final al anchetei jurnalistice, conducerea HSBC a adoptat o alta pozitie, admitand faptul ca politica bancii a fost “semnificativ sub standardele epocii”, dar ca “in ultimii ani banca a facut pasi importanti in implementarea unei reforme si intru indepartarea clientilor care nu corespundeau standardelor stricte ale HSBC, inclusiv a celor suspectati de frauda fiscala”, ceea ce a dus la o reducere cu aproximativ 70% a numarului de clienti, dupa 2007.
O echipa de jurnalisti din 45 de tari a desfasurat o ancheta care scoate la lumina conturile criminalilor, traficantilor, evazionistilor, politicienilor si celebritatilor.
Sursa:ziuanews.ro.