Acasă World MUZEU AD-HOC: Mii de ucraineni au vazut cum arata resedinta lui Ianukovici

MUZEU AD-HOC: Mii de ucraineni au vazut cum arata resedinta lui Ianukovici

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mii de ucraineni au profitat sambata de prabusirea regimului presedintelui Viktor Ianukovici pentru a vizita, intr-o atmosfera de sarbatoare, luxoasa resedinta oficiala de la periferia Kievului, din Mejighiria.

Imaginile transmise de la fata locului ne-au amintit de un alt dictator fugit si miile de romani care au dat navala in resedinta sotilor Ceausescu pentru a admira opulenta si luxul in care a trait cuplul conducator al Romaniei comuniste.

Parlamentul ucrainean a adoptat duminica o rezolutie cu privire la restituirea catre stat a luxoasei resedinte a lui Viktor Ianukovici, destituit sambata din functia de presedinte al tarii.

Aceasta resedinta de la periferia Kievului, a carei privatizare ilegala a fost denuntata in ultimii ani de catre presa si opozitie, a devenit simbolul coruptiei regimului.

resedinta ianukovici1

Cu familia sau in grupuri mici, mii de persoane au strabatut parcul imens, infrastructurile sportive si aleile dintre cladirile luxoase ale resedintei Mejighiria, exprimandu-si uimirea. Traficul rutier catre resedinta era incetinit de ambuteiaje provocate de afluxul de curiosi.

Protectia resedintei lui Ianukovici, abandonata de catre fortele de ordine, era asigurata de catre voluntari din cadrul serviciului de ordine al miscarii de protest, care ocupa de trei luni centrul Kievului, inarmati cu bate si purtand veste antiglont.

Serviciul de ordine al opozantilor interzicea vizitatorilor accesul in interiorul cladirilor, permitandu-le sa priveasca, pe geam, in camere decorate cu marmura si aur, in sala de receptie in forma de galion sau colectia de fazani.

Ei controlau intrarile in incinta si au instalat mici standuri la care ofereau de baut si mancat. Atmosfera era destinsa si nu s-a constatat niciun furt, potrivit unui fotograf AFP.

Numerosi vizitatori relevau contrastul dintre fastul resedintei si mijloacele modeste alocate de catre statul ucrainean, de exemplu, pentru scoli si spitale.

Mejighiria a devenit un simbol al coruptiei regimului, in urma unor multiple anchete, prezentate in ultimii ani in presa, cu privire la „privatizarea ilegala” a resedintei.

ianukovici resedinta

Ucraineni obisnuiti, la resedinta prezidentiala de langa Kiev sa vada cum traia Ianukovici

Numerosi ucraineni au inceput sa soseasca sambata la resedinta prezidentiala Mejighiria, in districtul Visgorod din regiunea Kiev, langa capitala, sa vada conditiile in care locuia presedintele Viktor Ianukovici, relateaza agentia Intefax-Ukraine in pagina electronica.

Potrivit agentiei ucrainene, tot mai multi oameni obisnuti sosesc la aceasta resedinta cu masini.

Paznici si unitati de „autoaparare” pazesc proprietatea, pentru ca oamenii sa nu distruga ceva.

Doar presa a primit, pentru o scurta perioada de timp, acces in incinta resedintei.

Ucrainenilor nu le-a fost permis accesul, insa li s-a promis ca vor putea sa vada in ce conditii locuia Ianukovici mai tarziu, potrivit agentiei.

ianukovici resedinta3

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos