Municipiul Satu Mare a fost desemnat Capitala Earth Hour 2014 dupa ce a castigat competitia din acest an prin actiunile de mediu organizate pe parcursul lunii martie, combinate cu Ora Pamantului din 29 martie.
Echipa Satu Mare a dat dovada de creativitate si dedicare, dar si de o foarte buna organizare, dat fiind faptul ca au implementat un plan de 27 de actiuni intr-un timp record de 9 zile; la care s-a adaugat evenimentul final Earth Hour din 29 martie, transmite organizatorul competitiei, WWF Romania.
In programul lor, castigatorii s-au concentrat pe actiuni de educare si informare a comunitatii prin diverse activitati practice si creative: de la ecologizari si plantari, la concursuri de proiecte de mediu si ateliere de confectionare de obiecte din materiale reciclate, expozitii, spectacole si prezentari.
Ei au realizat, de asemenea, o campanie de informare in oras pe tema reciclarii si au colectat de la cetateni 565 kg de deseuri de tip electrocasnice, PET-uri si hartie. Echipa a valorificat si oportunitatea data de Ziua Internationala a Apei, printr-o vizita la uzina locala de apa la care au participat 50 de elevi de scoala gimnaziala. Un alt punct din planul de actiuni al echipei care a impresionat a fost realizarea, de catre elevii Colegiului Ioan Slavici, a unei machete a Orasului Perfect: orasul Satu Mare in varianta ecologica, fara poluare. Elevii au tras un semnal de alarma si in legatura cu consumul de energie electrica, transformand o minge intr-o lampa functionala.
Echipa locala de campanie a fost formata din cinci entitati – Asociatia de Copii si Tineri ACT 4U (coordonator), Primaria Municipiului Satu Mare, Colegiul National Ioan Slavici, Colegiul National Mihai Eminescu si Colegiul Doamna Stanca.
In clasamentul oraselor, Tulcea a iesit pe locul secund, obtinand un punctaj aproape egal cu cel al orasului Satu Mare. Echipa din Tulcea, in frunte cu Societatea Stiintifica Orion, a marsat tot pe activitati educationale si practice si printr-un program de Earth Hour care a pus in prim-plan identitatea culturala a Dobrogei, prin dansuri populare si cantece folclorice. Acestia au lansat Luna Plantarilor, un proiect mai vechi, sub egida Earth Hour si au marcat Ziua Internationala a Apei printr-o conferinta pentru elevi si parinti despre conceptul de amprenta de apa si masurile prin care fiecare dintre noi o poate reduce. Luand in considerare performanta echipei tulcene in aceasta competitie, WWF-Romania i-a oferit mentiunea speciala pentru „Programul cel mai bine ancorat in realitatile si cultura locale”.
Un punctaj foarte bun au obtinut si orasele Salonta, Bistrita si Craiova, completand tabloul Earth Hour cu tururi cicliste si promovarea bicicletei ca mijloc de transport durabil, adoptii de spatii verzi si zone publice in scop de ecologizare, plantari si evenimente frumoase de Earth Hour.
Orasele inscrise anul acesta in competitia pentru titlul de Capitala Earth Hour au fost: Adjud, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Bucuresti, Craiova, Panciu, Ramnicu Valcea, Salonta, Satu Mare, Sighisoara si Tulcea.
Pentru a se inscrie in concurs, orasele, reprezentate de primarii, ONG-uri si asociatii locale, institutii de invatamant si de cultura au trebuit sa formeze echipe de campanie de minim 3 – maxim 10 membri, sa elaboreze si sa implementeze in luna martie (Luna Earth Hour) un plan de actiuni inspirate din tematica de mediu. La final, orasul care s-a remarcat prin actiuni variate si cu impact in comunitate si cu cel mai originalprogram pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie a castigat titlul de Capitala Earth Hour.
In cei doi ani anteriori in care a fost organizata aceasta competitie, titlul de Capitala Earth Hour a revenit oraselor Bistrita si respectiv Timisoara.
WWF-Romania a lansat in 2012 competitia pentru Capitala Earth Hour, in care primariile din toata tara s-au intrecut in proiecte de mediu pentru transformarea oraselor in locuri mai prietenoase cu oamenii si resursele naturale. Spiritul civic al cetatenilor a fost de asemenea pus la incercare, prin implicarea locuitorilor oraselor finaliste in etapa de departajare. In 2012 si 2013, in etapa finala a concursului in care au intrat de fiecare data doar 3 orase, s-au strans si s-au trimis la unitatile locale de reciclare 22 de tone si, respectiv, 9 tone de PET-uri.
Earth Hour se sarbatoreste in Romania din anul 2009, iar la nivel international din anul 2007, cand WWF Australia a organizat prima editie a acestui eveniment in orasul Sydney. In prezent, Earth Hour are o comunitate globala de peste doua miliarde de oameni.
Sursa: mediafax.ro