Acasă Stirile zilei Social Munca la negru in Romania! Vezi cati dintre angajatii fara forme legale...

Munca la negru in Romania! Vezi cati dintre angajatii fara forme legale au studii superioare

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Doar un sfert dintre angajatii fara forme legale din Romania au studii superioare, iar dintre cei care lucreaza la negru, o parte importanta efectueaza munca calificata sau la birou.

In Europa, profilul educational al persoanelor care lucreaza legal difera semnificativ fata de cel al angajatilor fara forme legale, se arata intr-o lucrare a Bancii Mondiale.

Totodata, in mai multe tari, printre care Romania, Franta, Grecia, Israel, Rusia si Marea Britanie, intre 20% si 30% dintre angajatii fara forme legale au studii superioare. Mai mult, in Romania, Cehia, Ungaria si Slovenia, o parte importanta a angajatilor fara forme legale lucreaza munca de inalta calificare, „nemanuala”.

Potrivit unui sondaj mai vechi al Comisiei Europene, citat de Banca Mondiala, majoritatea celor care lucreaza la negru in noile state membre UE spun ca salariile dupa fiscalizare sunt prea mici. In Ungaria si Lituania, aproximativ o treime dintre respondenti au trecut taxele drept cel mai important factor care ii incurajeaza sa lucreze la negru, fata de mai putin de 10% in Slovenia, Romania, Slovacia si Bulgaria.

In Romania, forta de munca fara forme legale este formata aproape in mod egal din angajati „la patron” si independenti, iar majoritatea angajatilor la negru lucreaza la firme mici, cu mai putin de 5 salariati. Totusi, Romania se numara printre tarile cu cele mai ridicate ponderi ale firmelor mari, cu peste 100 de angajati, in randul angajatorilor care apeleaza la munca fara forme legale.

Potrivit unui sondaj realizat in 2008 in randul a aproape 11.000 de angajati din 11 tari central-est europene, 23% dintre respondentii din Romania au declarat ca au primit in ultimele 12 luni o parte sau intregul salariu „in plic”, fata de 3% in Cehia, 5% in Slovenia, 11% sau 11% in Polonia. Totodata, respondentii din Romania au primit in medie 70% din salariu in plic, mult mai mult decat in celelalte state vizate.