Acasă Stirile zilei Stiinta MUMII ale unor PRINTI si PRINTESE, descoperite in Valea Regilor din Egipt!

MUMII ale unor PRINTI si PRINTESE, descoperite in Valea Regilor din Egipt!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Peste 50 de mumii ale unor printi si printese din dinastia a XVIII-a a faraonilor (1550 – 1292 i.e.n.) au fost descoperite intr-o necropola in Valea Regilor din Egipt.

Descoperita in provincia Luxor, din sudul tarii, „imensa necropola contine fragmente de mumii care ar fi putut apartine membrilor familiei domnitoare, mai ales fiilor regilor Tutmos al III-lea si Tutmos al IV-lea, din dinastia a XVIII-a”, se arata intr-un comunicat al Ministerului egiptean al Antichitatilor, care a efectuat sapaturile in colaborare cu o misiune arheologica trimisa de Universitatea din Basel, Elvetia.

La fata locului au fost descoperite sarcofage de lemn si masti mortuare, precum si canope si fragmente de canope, vase funerare care aveau modelate pe capac un cap de om sau de animal si in care se puneau intestinele mortilor, dupa imbalsamare.

Arheologii elvetieni au descoperit, in urma examinarii inscriptiilor de pe canope, numele a peste 30 de persoane inmormantate in necropola. Printre acestea se numara multe printese ale caror nume fusesera pana atunci necunoscute, a precizat in comunicat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean al Antichitatilor.

Necropola este situata in extremitatea nord-vestica a Vaii Regilor, mai departe decat mormantul faraonului Tutankamon, a explicat si Abdelhakim Karar, responsabilul departamentului de antichitati din Luxor, afirmand ca importanta acestei descoperiri rezida in faptul ca au fost gasite numele unor noi printese, dar si pentru ca a fost facuta in Valea Regilor, unde se credea ca toate secretele au fost dezvaluite.

Unele dintre mumiile descoperite, in stare foarte buna de conservare, apartin unor nou-nascuti, au precizat arheologii elvetieni. Unele masti mortuare si canope au relevat, de asemenea, ca Valea Regilor a servit ca necropola nu doar familiilor regale, ci si celor de preoti, intr-o epoca ulterioara. Necropola a fost jefuita in mai multe randuri in antichitate, conform comunicatului.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos