Acasă Cultura Calendar Ortodox Motivul real pentru care securistii l-au eliberat pe parintele Arsenie Boca din...

Motivul real pentru care securistii l-au eliberat pe parintele Arsenie Boca din puscarie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Motivul pentru care securistii l-au eliberat fortat pe parintele Arsenie Boca este acela ca le era frica de el si de puterile lui.

Frica celor care il tineau captiv pe sfant a pornit de la faptul ca in fiecare noapte, la miezul noptii, usile inchisorii se deschideau singure. La inceput, Arsenie Boca a fost suspectat ca ar fi avut iarba fiarelor, o planta  care ar fi capabila sa deschida orice lacat. Cand s-au convins ca nu are planta, securistii s-au inspaimantat si l-au eliberat. In plus, celula in care a fost inchis Arsenie Boca era una speciala, precum cele din filme.

Securitatea l-a ridicat pe parintele Arsenie de la Sambata pentru ca se stia ca face minuni si vin puhoaie de oameni la el, potrivit marturiei lui Baglazan Dumitru. In ’44, de exemplu, a spus la slujba oamenilor sa-si aduca copiii de la Bucuresti acasa ca va veni un prapad, si la putin timp dupa aceea a fost cumplitul bombardament american.

„Le era groaza ca acum, in timpul comunismului, le va spune oamenilor cu aceeasi claritate care este realitatea. Si din cauza aceasta l-au luat la Securitate si l-au schingiuit mult, saracul de el.  Problema era ca desi el nu se misca din fundul celulei, ci sta in genunchi si se ruga, in fiecare noapte la ora 12.00 se deschideau usile inchisorii. Celula era un loc imprejmuit, intr-o sala uriasa ca o hala. Iar in mijlocul acestei hale, statea la o masa, permanent, un subofiter de paza, care-l supraveghea fara incetare”, povesteste Baglazan Dumitru.

L-au scos, l-au batut si l-au facut in fel si chip sa le spuna cum face, caci ei credeau ca are iarba fiarelor, cu care umbla aricii in bot, iar el cum a stat tot timpul in padure la Sambata, a facut rost de iarba aceea si o pune pe lacat. Dar el cum sa puie iarba pe lacat daca statea tot timpul in genunchi in fundul celulei si erau si doua randuri de usi? Intr-o noapte, au bagat doua iscoade securiste la el in celula ca sa-l vada cum face. Parintele, insa, nu a avut treaba cu ei. Ei il tot intrebau, se tot luau de el, iar el in celula tot sta in genunchi si se tot ruga. Noaptea, la ora 12.00, cand s-au deschis lacatele, pe securisti parca i-ar fi lovit fulgerul lui Dumnezeu, i-a razbit frica si au fugit de acolo.

Si, de la o vreme, nimeni nu mai voia sa faca de paza, pentru ca le era frica. Pe comandant l-a luat si pe el frica si ce-a zis: eu, ca sa scap si sa-mi spal mainile, ii aduc pe toti aici sa vada si pe urma nu il mai tin.

Intr-o seara, unchiul lui Baglazan Dumitru, care lucra in Securitate, i-a spus ca in noaptea aceea o sa il ia cu el sa vada un calugar de la Sambata, care deschide rugandu-se usile de la inchisoare.

„Asa ca am ajuns acolo seara, fiind si eu curios sa vad. Toata Securitatea era atunci acolo. Eu am stat pe scari, ca nu am mai avut loc sa intru, si cu totii asteptam sa vina ora 12.00 noaptea sa vedem daca-i adevarat. Si, ce sa vezi, nu asa ca s-a deschis doar un lacat, norocul meu a fost ca m-am tinut de balustrada scarilor, ca la 12.00 noaptea bara de la usa temnitei a sarit cat colo si tot amarul de lume care era jos s-a napustit inspaimantata pe scari in sus. De frica nu mai stiau ce sa faca, se calcau in picioare. Din ceasul acela, nu l-au mai tinut acolo, i-au dat drumul cu domiciliu fortat. Mie mi-a spus unele din lucrurile acestea unchiul meu. Dar am vazut cu ochii mei lacatele deschizandu-se si bara aceea sarind in laturi si securistii aceia care erau oameni in varsta, nu tineri ca mine, care aveam 18-19 ani, fugind de mancau pamantul. Multa vreme dupa aceea, cand mai mergeam cu unchiul meu pe la restaurant, prietenii lui securisti numai de asta vorbeau”, a mai povestit Baglazan Dumitru.

Sursa: rtv.net

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos