MOS ESPA, satul lui Darth Vader, in PERICOL de disparitie – Cap Limpede

MOS ESPA, satul lui Darth Vader, in PERICOL de disparitie

Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!

Tunisia a anuntat marti ca a lansat o campanie internationala de strangere de fonduri pentru a salva unul dintre siturile in care a fost turnata epopeea stiintifico-fantastica „Razboiul stelelor”, situat in Sahara, in prezent amenintat de inaintarea dunelor de nisip.

Decorurile din Mos Espa, orasul de origine al lui Anakin Skywalker – viitorul Darth Vader -, celebru in randurile fanilor acestei francize cinematografice, se afla in Ong Jmel, in sudul Tunisiei.

Ministerul Turismului din Tunisia a lansat in colaborare cu diverse asociatii campania „Save Mos Espa”, ce vizeaza strangerea a aproape 300.000 de dinari tunisieni (137.000 euro) pentru curatarea si restaurarea sitului, intrucat anumite instalatii s-au fisurat de-a lungul anilor sub actiunea vanturilor si a furtunilor de nisip.

„Mos Espa este situata intr-o regiune foarte vantoasa, amenintata de dune mobile care se deplaseaza sub efectul vantului cu un ritm de 15 metri pe an. O duna a acoperit deja peste 10% din sit, a explicat marti, intr-o conferinta de presa, Nabil Gasmi, liderul Camerei de dezvoltare a turismului de oaza si saharian (CDTOS), una dintre asociatiile participante la acest proiect.¬†Am reusit sa indepartam 8.000 de metri cubi de nisip in 12 zile. Din pacate, multe piese si instalatii s-au prabusit deja”, a adaugat el.

Statul tunisian a donat deja 160.000 de dinari pentru initierea lucrarilor si un apel pentru donatii a fost lansat luni pe o platforma de finantare participativa (https://www.indiegogo.com/projects/save-mos-espa) cu scopul de a strange 45.000 de dolari. Restul va fi finantat din donatii private.

Loading...

Franciza „Star Wars”, creata de George Lucas, a generat incasari de peste 4,4 miliarde de dolari in box office-ul mondial, dupa lansarea pe marile ecrane a primului film din serie, in anul 1977.

Cel de-al saptelea film din franciza „Razboiul stelelor/ Star Wars” va fi lansat in cinematografe pe 18 decembrie 2015.


Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!
spre

Share Page

Close