Acasă Cultura Cinemagia MOS ESPA, satul lui Darth Vader, in PERICOL de disparitie

MOS ESPA, satul lui Darth Vader, in PERICOL de disparitie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tunisia a anuntat marti ca a lansat o campanie internationala de strangere de fonduri pentru a salva unul dintre siturile in care a fost turnata epopeea stiintifico-fantastica „Razboiul stelelor”, situat in Sahara, in prezent amenintat de inaintarea dunelor de nisip.

Decorurile din Mos Espa, orasul de origine al lui Anakin Skywalker – viitorul Darth Vader -, celebru in randurile fanilor acestei francize cinematografice, se afla in Ong Jmel, in sudul Tunisiei.

Ministerul Turismului din Tunisia a lansat in colaborare cu diverse asociatii campania „Save Mos Espa”, ce vizeaza strangerea a aproape 300.000 de dinari tunisieni (137.000 euro) pentru curatarea si restaurarea sitului, intrucat anumite instalatii s-au fisurat de-a lungul anilor sub actiunea vanturilor si a furtunilor de nisip.

„Mos Espa este situata intr-o regiune foarte vantoasa, amenintata de dune mobile care se deplaseaza sub efectul vantului cu un ritm de 15 metri pe an. O duna a acoperit deja peste 10% din sit, a explicat marti, intr-o conferinta de presa, Nabil Gasmi, liderul Camerei de dezvoltare a turismului de oaza si saharian (CDTOS), una dintre asociatiile participante la acest proiect. Am reusit sa indepartam 8.000 de metri cubi de nisip in 12 zile. Din pacate, multe piese si instalatii s-au prabusit deja”, a adaugat el.

Statul tunisian a donat deja 160.000 de dinari pentru initierea lucrarilor si un apel pentru donatii a fost lansat luni pe o platforma de finantare participativa (https://www.indiegogo.com/projects/save-mos-espa) cu scopul de a strange 45.000 de dolari. Restul va fi finantat din donatii private.

Franciza „Star Wars”, creata de George Lucas, a generat incasari de peste 4,4 miliarde de dolari in box office-ul mondial, dupa lansarea pe marile ecrane a primului film din serie, in anul 1977.

Cel de-al saptelea film din franciza „Razboiul stelelor/ Star Wars” va fi lansat in cinematografe pe 18 decembrie 2015.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos