Acasă Sanatate Monica Pop avertizeaza! Medicamentele folosite de majoritatea romanilor pot duce la orbire!

Monica Pop avertizeaza! Medicamentele folosite de majoritatea romanilor pot duce la orbire!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista multe categorii de medicamente pe al caror prospect se regasesc si efecte secundare ca tulburarile de vedere. Pastilele cu cel mai mare risc sunt anticonceptionalele, inclusiv cele de noua generatie.

”Singurii care le recomanda in continuare sunt ginecologii, fara a lua in calcul ca riscul de accidente cerebrale e foarte mare atat in cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cat si in cazul femeilor sanatoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, avertizeaza oftalmologul.

Alte medicamente care cresc presiunea intraoculara sunt cele de tip Viagra, antidepresivele si somniferele, cele care trateaza ulcerul si toate medicamentele ce provoaca uscaciunea gurii. ”Acestea din urma contin atropina si beladona, contraindicate in glaucom. Acum cativa ani, intr-o singura noapte, mi-au venit sapte pacienti cu pupilele dilatate si vedere proasta.

Nu luasera niciun medicament, nu sufereau de nicio boala. Toti mancasera un anumit tip de halva cu beladona”, exemplifica medicul, arata andreilaslau.

Efectele secundare ale medicamentelor uzuale

1. Calmantele fara prescriptie medicala
Majoritatea oamenilor au luat cel putin un calmant de acest gen, cele mai des utilizate fiind antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS).

Reactiile adverse: afectiuni gastrointestinale, hemoragii digestive, ulcer gastroduodenal.
In urmai unui studiu realizat pe un lot de 4200 adulti, s-a demonstrat ca majoritatea oamenilor sunt pur si simplu inconstienti in ce priveste riscurile pentru sanatate asociate cu administrarea de AINS.

Aceste medicamente au fost administrare pe termen lung si, de obicei, doza recomandata a fost depasita, fiind frecvent administrate cu alte medicamente pentru durere sau in combinatie cu alcool. Antiinflamatoarele nesteroidiene includ aspirina si medicamente care contin ibuprofen sau naproxen.

2. Antibioticele
Sunt medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor bacteriene. Efectul acestor medicamente este destul de puternic (penicilina, amoxicilina, tetraciclina) si pot provoca efecte secundare neplacute, cum ar fi tulburari gastrointestinale si candidoza. In plus, utilizarea necorespunzatoare pe o perioada indelungata poate determina rezistenta bacteriilor la tratament; astfel, bolile vor fi mai greu de vindecat, iar imunitatea va fi mai scazuta.

3. Anticonceptionalele
Cele mai cunoscute reactii adverse ale pilulelor contraceptive sunt cresterea in greutate si sensibilitatea sanilor.
Alte efecte secundare: starea de greata, depresie, dureri abdominale, dureri de cap, tulburari de vedere, edeme. Daca observati oricare dintre aceste simptome contactati imediat medicul.

4. Antidepresive
Medicamentele antidepresive sunt recomandate mai ales in cazul pacientilor care sufera de depresii severe. Antidepresivele provin dintr-o clasa de medicamente cunoscuta ca inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Acestea actioneaza asupra unei substante chimice din creier, numita serotonina, care imbunatateste starea de spirit si joaca un rol important in procesul digestiei, somn, atentie si alte functii ale organismului.

Reactiile adverse ale antidepresivelor sunt: somnolenta, stari de greata, lipsa poftei de mancare, xerostomia, dureri de cap, insomnie, probleme sexuale. Majoritatea efectelor secundare sunt temporare si vor disparea dupa primele saptamani de tratament, desi unele dintre ele pot persista (uscaciunea gurii si tulburarile sexuale). ISRS pot provoca simptome de sevraj daca administrarea tratamentului este intrerupta brusc. Clasele mai vechi de antidepresive (antidepresivele triciclice si inhibitorii monoaminooxidaza) au mai multe efecte secundare grave decat antidepresivele noi.