Acasă Stirile zilei Bani Mogulii rusi si Soci. Colegii lui Putin de la judo au castigat...

Mogulii rusi si Soci. Colegii lui Putin de la judo au castigat miliarde din contracte la JO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In timp ce oligarhii care au investit miliarde de dolari in amenajarea infrastructurii de la Soci reprezinta generatia miliardarilor care si-au facut averile inainte de Putin, cei care au primit contractele guvernamentale mari fac parte din cercul de persoane care se imbogatesc in timpul mandatului lui Putin, remarca publicatia germana Die Welt.

Vladimir Potanin a facut in viata o multime de miscari dificile: in anii 1990, el a fost unul dintre primii din Rusia care a avut acces la industriile cele mai profitabile si a sustinut financiar alegerea presedintelui Eltin impotriva comunistilor. Omul de afaceri controleaza o serie de banci, mass-media si alte companii, dar, mai presus de toate, in lume el este cunoscut ca proprietar al grupului minier si metalurgic Norilsk Nickel.

„Nu este clar ce naiba l-a atras pe antreprenor sa investeasca zeci de milioane de dolari in constructia unei statiuni de schi private in apropiere de Soci, ” se intreaba Eduard Steiner, in Die Welt.

Potanin a trebuit sa construiasca  un parc de snowboard, freestyle si un hotel imens cu o capacitate de 1.500 de locuri. „Cu o avere estimata de Forbes la 14.3 miliarde de dolari, Potanin a investit la Soci 2,36 miliarde de dolari.

El nu a fost singurul care a scotocit adanc in portofelul sau pentru a castiga simpatia conducatorului Rusiei. In total, noua din cei 200 cei mai bogati oameni din Rusia au cheltuit adevarate averi pentru amenajarea Soci. Regele aluminiului, propiretarul Rusal, Oleg Deripaska, de exemplu, la fel ca Potanin, s-a implicat in stadiu initial in proiecte la Soci. Deripaska a construi aeroportul din Soci, satul olimpic si portul care, a fost distrus de o furtuna si a trebuit refacut de la zero. In total, Deripaska a investit la Soci 1.2 miliarde dolari, potrivit sursei citate.

Multimiliardarul Viktor Vekselberg, clasat pe locul 4 in lista celor mai bogati oameni din Rusia, a construit un hotel de  3.500 de camere pentru care a chetuit circa 500 milioane de dolari.

Aceste infuzii de capital au fost insa mici in comparatie cu cati bani a cheltuit statul. Costurile totale au crescut de la 12 la 50 de miliarde de dolari (de 30 de ori mai mult decat la Jocurile Olimpice de la Vancouver). Potrivit presedintelui Federatiei Internationale de Schi, Jean – Frank Casper, mai mult de 30% din aceasta suma a fost furata.

In acelasi timp, trebuie observat ca: „In timp ce oligarhii care au investit reprezinta generatia miliaradrilor care si-au facut averile inainte de a veni Putin la putere, cei care au primit contractele guvernamentale mari fac parte din cercul de persoane care se imbogatesc in timpul mandatului lui Putin.”

Astfel, cele mai multe comenzi – de 235 miliarde de ruble sau aproximativ o sesime din total – a castigat multimilionarul si fostul partener de judo al presedintelui Putin, Arkady Rotenberg.

Gennady Timchenko, de asemenea, un cunoscut de la clubul de judo, a primit comenzi de cel putin 1,5 miliarde de dolari.

A castigat bine si vecinul de vila al lui Putin, Vladimir Yakunin. Fiind sef al Cailor Ferate Ruse, acesta a castigat 266.4 miliarde de ruble pentru construirea a 50 de kilometri de drum combinat ( rutier si feroviar ) intre statiunea de pe litoral si facilitatile pentru sporturile de iarna situate in munti.