Acasă Stirile zilei Stiinta Misterul din sulurile antice carbonizate a iesit la iveala dupa 2000 de...

Misterul din sulurile antice carbonizate a iesit la iveala dupa 2000 de ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O echipa de cercetatori a reusit sa se uite in interiorul sulurilor carbonizate in urma cu circa 2.000 de ani cand Muntele Vezuviu a erupt exploziv si a ars o biblioteca plina de suluri antice fara a le deteriora. Astfel, echipa a constatat ca sulurile au fost scrise cu cerneala metalica, un element surpiza pentru acele timpuri.

De cand au fost gasite, in secolul XVIII, oamenii de stiinta din intreaga lume au incercat sa citeasca textele – cunoscute ca sulurile Herculaneum -, insa fara prea mult succes. Acum, acest lucru ar putea fi realizat cu ajutorul unor scanere cu raze X de la Fondul European de Radiatii Synchrotron. Potrivit unui raport publicat de Guardian, cercetatorii de la Synchrotron, care sunt capabili sa produca raze X de ”100 de miliarde de ori mai stralucitoare decat cele din spitale”, au reusit sa se uite in interiorul sulurilor carbonizate fara a le deteriora. Astfel, echipa a constatat ca sulurile au fost scrise cu cerneala metalica, un element surpiza pentru acele timpuri.

Desi cercetatorii nu au reusit sa citeasca nimic din interiorul papirusurilor, intelegerea modului in care ele au fost scrise le va permite sa proiecteze metode mai bune pentru descifrarea textului, in cele din urma. Cu toate acestea, noile descoperiri sunt foarte importante pentru istorici si arheologi, pentru ca schimba total cunostiintele lor despre modul in care oamenii antici au scris sulurile.

”De circa 2.000 de ani, am crezut ca stim totul, sau aproape totul, despre compozitia cernelei antice folosite la scrierea papirusurilor. Studiile foarte specializate realizate la Synchrotronul european ne arata ca trebuie sa ne abtinem de la ideile noastre si ca cerneala continea metal, in special plumb, in cantitati apreciabile”, a afirmat Daniel Delattre, unul dintre autorii studiului publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Aceasta inseamna ca specialistii ar putea fi capabili, folosind raze X similare, sa decripteze si alte texte necitite, decriptand astfel o adevarata comoara de date noi despre lumea antica.

Speranta cea mai mare a istoricilor si arheologilor este ca intr-o zi vor putea citi pergamentele, insa acest lucru nu se va intampla prea curand, potrivit Science Alert, citat de descopera.ro.