Gospodinele cunosc si folosesc aceasta mirodenie la gatit, aceasta fiind printre cele mai puternice ierburi de gatit disponibile in Europa.

Cimbrul a fost folosit pentru a da aroma mancarii de peste 2000 de ani, avandu-si originile pe tarmurile europene ale Marii Mediterane.

Are si reputatia de afrodisiac. Denumirea sa latina, Satureja, este atribuita scriitorului latin Pliniu, fiind un derivat al cuvantului ”satir”, un personaj mitologic, jumatate tap, jumatate om, cu un apetit sexual insatiabil. Potrivit legendelor, satirii ar fi trait pe campii de cimbru, care, implicit, insemna ca planta aceasta ii determina sa fie atat de pasionali.

Aceasta credinta a persistat de-a lungul timpului, insusi cunoscutul erborizator Messeque a afirmat ca cimbrul era un ingredient de baza in potiunile iubirii pe care le prepara pentru cupluri. Pe cand era copil, tatal sau ii numea planta ”iarba fericirii”. Timp de sute de ani, ambele soiuri de cimbru au avut reputatia de a regla comportamentul sexual. Astfel, se credea ca cimbrul de iarna (Satureja montana) scadea libidoul, pe cand cimbrul de vara (Satureja hortensis) era considerat afrodisiac. Desigur, dintre cele doua soiuri, cimbrul de vara a ramas cel mai popular.

Continuarea pe doctorsanatate.ro!

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.