Minorii cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani ar putea fi zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, au decis, marti, senatorii.

Senatul a adoptat, cu amendamentele propuse de Comisia pentru munca, o propunere legislativa pentru modificarea Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, elaborata de un grup de deputati PSD.

Initiativa reglementeaza timpul de desfasurare a activitatii cu caracter ocazional de catre zilierul minor care are capacitate de munca, acesta putand sa lucreze sase ore pe zi si nu mai mult de 30 de ore pe saptamana, fiindu-i interzis sa efectueze activitate pe timpul noptii.

Prin acest proiect de act normativ se propune, de asemenea, ca „beneficiari de lucrari” sa poata fi si persoanele fizice autorizate.

Senatorii au eliminat din textul legii prevederea potrivit careia poate angaja zilieri si intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderilor individuale sau familiale.

De asemenea, senatorii au respins prevederea potrivit careia zilierii puteau presta activitati cu caracter ocazional in „activitati ale gospodariilor private de producere de bunuri si servicii destinate consumului propriu”.

Ei si-au insusit, astfel, punctul de vedere al Comisiei pentru munca, potrivit caruia persoanele fizice nu pot intra in categoria beneficiarilor deoarece, „in baza dreptului fundamental reprezentat de inviolabilitatea domiciliului si resedintei persoanei, o asemenea prevedere ramane declarativa, astfel organele de control ale statului nu au posibilitatea de a verifica si sanctiona modul de punere in aplicare a dispozitiilor legii”.

Senatul a dezbatut aceasta propunere legislativa in calitate de prima Camera sesizata.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.