Acasă Stirile zilei Ministrul Sanatatii: Toti bucurestenii vor fi testati pentru noul coronavirus. Mergem din...

Ministrul Sanatatii: Toti bucurestenii vor fi testati pentru noul coronavirus. Mergem din usa in usa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat, la stirile Pro TV, ca toti bucurestenii vor fi testati pentru Covid-19. Victor Costache a precizat ca pacientii diagnosticati cu noul virus vor fi internati doar in spitale dedicate tratarii acestei patologii, iar pana la sfarsitul saptamanii vor fi stabilite cel putin 30 de unitati, in toata tara.

Mai mult, de maine, pacientii cu forma usoara de boala vor fi mutati din sectiile de boli infectioase in hoteluri, unde vor fi supravegheati de doctori.

Echipele de la Institutul de Boli Infectioase ”Matei Bals” lucreaza deja la finalizarea proiectului prin care toti bucurestenii vor fi testati pentru Covid-19.

”Am avizat un parteneriat si un program care va demara rapid. Vrem sa se testeze toata populatia Bucurestiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din usa in usa- n.red.), dupa modelul Coreei de Sud. Este foarte important sa facem milioane de teste. Pana la sfarsitul saptamanii, vom avea inca 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare in ianuarie si acum avem cel putin 20 si vrem sa avem 1-2 la nivel judetean”, a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache.

In prezent, pacientii diagnosticati cu noul virus sunt internati in cele 7 centre de boli infectioase: 2 in Capitala si 5 in restul tarii.

Pentru a evita ca infectia sa ajunga si la cei cu alte boli care au ramas internati in unitatile sanitare, ministrul Sanatatii spune ca pacientii nu vor fi amestecati.

„Nu tratam Covid-19 in spitale nonCovid, e pilonul de baza al strategiei pentru lupta impotriva virusului. Au fost deja pregatite spitale de boli pulmonare si se adauga la fiecare judet un spital care va deveni spital Covid-19 sau se grupeaza doua judete pentru a identifica un spital mai mare. La nivelul Bucurestiului s-a pregatit Colentina, care va deveni functional de maine”.

Totodata, pacientii cu forme usoare nu vor fi tratati acasa, asa cum s-a intamplat in alte tari.

“Maine incepe un proiect pilot pentru a lua presiunea de pe spitalele de boli infectioase. Maine, 50 de pacienti vor fi instalati in hoteluri cu camere individuale, supravegheati. Principiul de baza e sa nu amestecam pacientii si sa nu-i trimitem acasa, e cea mai mare greseala care s-a facut in tarile europene”, a mai spus ministrul.

Ministrul Sanatatii face un apel atat la populatie, cat si la medicii sa faca eforturi suplimentare in aceasta perioada extraordinara.

”Daca pana acum 2 luni puteam merge la vizita in spital in grup, medicii asa faceam, in momentul de fata totul se schimba. Doar chirurgii aveau masti, acum toata lumea trebuie sa poarte. Corpul medical trebuie sa inteleaga ca trebuie sa ne schimbam felul in care abordam pacientul. Guvernul va da o hotarare maine, prin care va autoriza productia de biocide pentru Oltchim si Farmec. Astfel va fi acoperita nevoia de dezinfectanti in toate spitalele din tara”, a completat Costache.