Cap Limpede

Stirile zilei

Ministrul Sanatatii anunta o testare la nivel national pentru COVID-19 dupa 1 iunie. Rafila: Vor fi zeci de mii de teste!

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, anunta o testare a populatiei la nivel national, dupa data de 1 iunie, aceasta urmand sa fie realizata prin Institutul National pentru Sanatate Publica. Testarea va avea rolul de a verifica nivelul de imunizare a populatiei, dar si de raspandire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei in Romania.

„Noi avem o testare, prin Institutul National pentru Sanatate Publica si Centrul pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile, pe care o sa o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei tocmai pentru a evalua starea atat a imunizarii populatiei, cat si a evolutiei ulterioare pe care o avem in colaborare cu OMS si o facem la trei luni”, a spus ministrul Sanatatii, la Europa FM.

El a mentionat ca aceasta campanie va incepe dupa data de 1 iunie.

„Va incepe dupa 1 iunie. Noi trebuie sa vedem cand se termina pandemia sau prima etapa a pandemiei, fiindca noi nu coboram. Astazi avem 231 de cazuri, dar in contextul in care ieri a fost o zi de sambata in care testarile sunt un pic mai putine decat in timpul saptamanii”, a transmis Nelu Tataru.

Nelu Tataru a mai precizat ca aceste teste vor fi facute si in functie de zone, unele cu focar mai mare si altele cu focar mai mic, urmand sa fie testati oameni care se ofera voluntar.

El a precizat ca evaluarea va fi facuta in functie de numarul de cazuri care va fi la acel moment, iar bugetul depinde de modul cum vor fi realizate testele, daca vor fi serologice sau moleculare.

Testele serologice au relevanta in special post-epidemic, pentru evaluarea seroprevalentei infectiei in populatia generala si a infectiilor asimptomatice, ca si pentru evaluarea persistentei imunitatii postinfectie naturala. Testele moleculare sunt insa singurele care pot pune un diagnostic de precizie in ceea ce priveste infectarea cu virusul SARS Cov-2.

Ulterior, cu detalii a venit prof. dr. Alexandru Rafila, seful Societatii Romane de Microbiologie. El spune ca probele pentru testarea populatiei vor fi recoltate in luna iunie, iar in lunile iunie-iulie vor fi realizate testele, urmand a fi facute „probabil” zeci de mii de teste.

Rafila explica ca se vor folosi cele mai bune teste existente pe piata in acel moment pentru a vedea care este procentul de populatie care a trecut deja prin boala – la nivel regional si local – si pentru a putea fi facute aprecieri cu privire la ce urmeaza.

„In cursul lunii iunie, probabil se vor strange serurile de la cei care vor participa la acest studiu si in a doua parte a lunii iunie-luna iulie, vor fi facute testele. Probabil vor fi zeci de mii de teste la nivel national si, ceea ce este important, ca sa fim siguri ca e un studiu care are valoare pentru sanatatea publica si valoarea stiintifica, vor fi utilizate testele cele mai bune existente in acel moment, care sa poata sa ne dea raspunsuri la intrebarile pe care le avem, ce procent din populatie a trecut prin boala, sa stim aceasta situatie la nivel regional, la nivel local si sa putem sa apreciem eventualele evolutii ale bolii in functie de localitate si sa putem sa facem si un studiu comparativ, de exemplu, cu ceea ce se va inregistra la anul, aceste studii nu se fac de obicei o singura data, se fac periodic incat sa vezi trendul imunizarii populatiei”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.

El a mentionat ca aceasta testare poate fi realizata dupa ce descreste numarul de cazuri.

„Este important sa ai teste de buna calitate sa nu dea rezultate false pozitive sau fals negative si sa iti dea indicatii foarte clare legate de acest fenomen. Speram sa-l facem in momentul in care va descreste numarul de cazuri, aceasta este recomandarea, nu se face atunci cand ne aflam in crestere sau in platou, se face dupa ce scade numarul de cazuri”, a precizat Rafila.

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-105492").on("click", function(){ $(".com-click-id-105492").show(); $(".disqus-thread-105492").show(); $(".com-but-105492").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});