Acasă Stirile zilei Bani Minimax a închis toate magazinele din ţară şi şi-a cerut insolvenţa

Minimax a închis toate magazinele din ţară şi şi-a cerut insolvenţa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Magazinele Minimax Discount şi Macro, primul pariu al omului de afaceri Dinu Patriciu în retail, şi-au cerut insolvenţa, într-un dosar depus la Tribunalul Ilfov la 1 februarie, scrie Ziarul Financiar.

Mai mult, toate cele 58 de unităţi ale lanţului sunt închise la doar un an şi jumătate din momentul în care Patriciu a intrat în acţionariat scrie Ziarul Financiar.

Cererea companiei de intrare în insolvenţă este prima informaţie ofi­cială legată de reţeaua controlată de Dinu Patriciu în condiţiile în care oficialii Minimax Discount nu au făcut nicio declaraţie cu privire la situaţia lanţului de magazine.

Lanţul de magazine de tip discount a închis toate cele 58 de unităţi – 54 Mini­max Discount şi 4 Macro, potrivit unor surse din piaţa de retail. În urmă cu mai puţin de o lună ZF a sunat aleator la 20 dintre magazinele lanţului cumpărat de Patriciu la jumătatea lui 2010, şi toate erau închise. La mo­mentul respectiv oficialii companiei nu au făcut nicio declaraţie cu privire la situaţia reţelei.

Dosarul înaintat de companie la Tribunalul Iflov prin care îşi cere in­solvenţa lungeşte cu unu şirul de circa 40 de dosare de insolvenţă depuse îm­potriva Minimax Discount, com­panie cu afaceri de 277 mil. lei (66 mil. euro) în 2010, în creştere de la 191 mil. lei (45 mil. euro) în anul anterior. Ter­menul de judecată stabilit este 19 iunie.

Printre creditorii care au mai depus dosare împotriva Minimax Discount se numă­ră Dorna Lactate, Covalact, Vel Pitar, Scandia, Romaqua Group (Bor­sec), Transilvania General Import-Export, Ocean Fish, DR. Oetker, Herlitz sau Cafea Fortuna.

O parte dintre aceste companii şi-au retras cererea de intrare în in­sol­venţă, însă altele merg înainte cu pro­cesele pentru că nu şi-au primit banii. “Avem un dosar depus la Tribunalul Ilfov împotriva Minimax Discount. Încă nu ne-a fost achitată datoria. Nu am mai primit bani de la ei de anul trecut”, spune Gabriela Duda, directo­rul economic al Herlitz România, re­pre­zentanţa locală a unuia dintre cei mai mari producători de hârtie şi pro­duse de papetărie. Ea nu a dorit să ofere detalii despre valoarea datoriei, însă a spus că Herlitz a livrat către Mini­max Discount produse de papetărie.

Lanţul de magazine Minimax a avut în 2010 pierderi de 14,5 mil. lei (3,5 mil. euro) şi potrivit site-ului Ministe­rului de Finanţe datoriile companiei se ridicau la finele aceluiaşi an la 127 mil. lei, aproape jumătate din cifra de afaceri. Nu există însă niciun rezultat anunţat pentru 2011.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a achiziţionat în august 2010 prin inter­mediul companiei Mercadia cel mai mic retailer alimentar cu discount de pe piaţă, MiniMax, cu afaceri de 45 mil. euro şi 31 de unităţi de la grupul austriac din imobiliare Real4You şi alţi doi investitori străini. Tranzacţia a fost estimată la acel moment la câteva mi­lioane de euro. Dinu Patriciu se numără printre fondatorii reţelei MiniMax, însă şi-a marcat exit-ul din acest business după doar doi ani de la deschiderea pri­melor magazine, în 2006, potrivit date­lor din piaţă. Construcţia de magazine MiniMax s-a numărat printre primele investiţii ale miliardarului pe piaţa imobiliară din România, acestea fiind derulate împreună cu fratele său.

Prin închiderea reţelei de magazine Minimax Discount, piaţa care a “su­ferit” anul trecut ieşirea de pe piaţă a turcilor de la Gmarket rămâne cu 13 jucători, toţi străini. Pe segmentul de discount pe care activau magazinele lui Patriciu rămân să ducă războiul pre­ţurilor mici Lidl şi Penny Market, cele mai extinse reţele de pe piaţa locală, fiecare cu circa 130 de magazine.

Reţeaua de magazine de proximitate Mic.ro, deţinută tot de Dinu Patriciu, a închis la rândul său mai multe unităţi. Nu se ştie în prezent dacă mai există vreun magazin deschis, iar dacă există nu se ştie numărul acestora. Reprezentanţii companiei nu oferă nici de această dată informaţii. Alimentarea cu marfă a magazinelor Mic.ro a încetat acum mai multe luni, însă Patriciu a susţinut în urmă cu o lună că reţeaua nu se închide, ci va fi refinanţată. De atunci însă nu au fost furnizate noi informaţii.