Acasă Stirile zilei Justitia Milionarul din spatele securizarii Romaniei retinut de DNA!

Milionarul din spatele securizarii Romaniei retinut de DNA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tiberiu Urdareanu este suspectat de fapte de coruptie si a fost audiat mai multe ore in sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Presedintele UTI a trebuit sa raspunda unor acuzatii legate de modul in care a castigat contractul cu Primaria Iasiului. Anul trecut, presedintele UTI, Tiberiu Urdareanu figura pe locul 46 in TOP 300 Capital cu o avere evaluata la 98-100 milioane de euro.
„Domnului Tiberiu Urdareanu i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in legatura cu presupuse acte de coruptie.”

Societatea UTI Grup a pus la dispozitia organelor de cercetare toate documentele solicitate si va colabora in continuare, in mod prompt si transparent, cu autoritatile in vederea stabilirii adevarului, furnizand orice informatie este solicitata de organele de ancheta.”

Urdareanu detine grupul UTI, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata de securitate din Romania. In 25 de ani, grupul UTI a reusit sa castige sute de contracte cu statul roman astfel incat firma a construit si dezvoltat aeroporturi, sisteme de supraveghere video sau de monitorizare a traficului rutier in mai multe orase din tara. In plus, asigura securitatea Centralei de la Cernavoda, a punctelor de trecere a froniterei de la Albita si Turnu, sau a Portului Constanta.

Potrivit unei documentari realizate de detectiveconomic.ro UTI Group s-a impus pe o piata securitate in urma unor importante contracte cu statul: securizarea portului Constanta (60 de milioane euro), echipamente pentru Metrorex (8 milioane euro), securizarea aeroportului „Henry Coanda” (30 de milioane euro), contracte trecute la secret cu SRI si SPP.

In 2004, presedintele Romaniei Ion Iliescu l-a decorat pe Tiberiu Urdareanu cu Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler.

In 2005, 30% din actiunile UTI au fost vandute catre un important investitor american, un „pui” al AIG Investment Fund, fondul care a investit peste 80 de milioane dolari in firme precum Astral, Orange sau Luxten, investitii revandute apoi de fondul american cu un profit substantial.

Cine este Tiberiu Urdareanu
Tiberiu Urdareanu s-a nascut la data de 29 iunie 1953 in localitatea Dej, judetul Cluj. Este fiul fostului general de armata Tiberiu S. Urdareanu (Comandamentul Trupelor de Tancuri si Auto) si este decorat cu Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler.

Detine importante proprietati imobiliare prin intermediul societatilor la care este actionar. In momentul de fata mai detine participatii directe la trei societati: Lucsoria SRL, Real Residence Construct SRL si Metropolitan Real Estate SRL. Mai este administrator la Netcity Telecom S.A., UTI Industrial Technologies S.A., Certsign S.A., UTI & Fire Solutions S.A.

Tiberiu Urdareanu a intrat in afaceri in anul 1991, cand a deschis societatea UNITED TRADE INTERNATIONAL (redenumita UTI Trading SRL) avand ca asociati pe Iftimie Dumitru Aelenei (33,3%) si pe medicul Wafa Hasen Jawdat El-Khayat (33,3%) cetatean de origine iordaniana cu activitate de producerea computerelor. La putin timp, in luna iunie 1991, Dumitru Aelenei si Tiberiu Urdareanu au lansat societatea INFCON SRL actuala UTI Instal Construct activa pana in ziua de azi.

La scurt timp Tiberiu Urdareanu a renuntat la prezenta in afacerile personale si foloseste ca interpusi diversi angajati iar ca actionari sunt companii de tip offshore sau care au sediul in alte tari; cele mai cunoscute companii care opereaza in numele lui Tiberiu Urdareanu sunt TIU HOLDINGS LTD din Cipru, UTI HOLDINGS B.V. din Olanda si UTI Italy (detinut alaturi de Andrea Vignoli). TIU HOLDINGS LTD din Cipru este actionar la UTI INSTAL CONSTRUCT SA.

 

Monopolul de securitate si supraveghere
Principalul domeniu pe care activeaza companiile detinute de Tiberiu Urdareanu este cel al activitatilor de investigatie si protectie a bunurilor si persoanelor. In acest sens companiile detinute direct sau prin companiile interpuse au castigat contracte de sute de milioane de euro.

Sistemele gestionate de firma UTI au la baza contractele indoielnice si legaturi cu functionari si alesi in aparatele administratiei guvernamentale si administratiei locale.

Credite garantate de stat
Compania UTI a beneficiar de credite cu garantie guvernamentala pentru furnizarea de lucrari si echipamente in valoare de peste 15 milioane USD. (vezi lista garantii guvernamentale).

In ultimii ani grupul de interese UTI a renuntat sa mai cumpere oameni de elita, ci a trecut la ridicarea unor tineri in care a investit sume consistente de bani. Fostul viceprimar al Bucurestiului, Grigore Popa este doar unul dintre exemple (vezi istoricul Rassco Traffic). Cresterea afacerilor lui Tiberiu Urdareanu are in spate insa alte realitati care pleaca din randul tinerilor pensionari ai securitatii armatei care au ajuns sa-si continue activitatea in companiile controlate de UTI.

Pentru a intelege dimensiunile acestei miscari securiste inainte de a o percepe ca o afacere trebuie mentionat ca nu exista cai de comunicatii terestre, aeriene sau navale, care sa nu treaca prin ochiul firmelor detinute de Tiberiu Urdareanu. Prin licitatii sau incredintari directe acesta are control absolut al vietii publice din Romania:
Bucuresti:

Firma Uti Italy se ocupa de supraveghere video si taxare Metrorex (anexe contracte, implicatii, probleme sesizate; anunturi de atribuire a contractelor de achizitie publica – Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti METROREX – S.A/ S.C. UTI ITALY – S.R.L., cu sediul in Italia, Via Bufalini nr. 23, Italia. Pretul contractului este: 201.518.496.072 lei fara T.V.A. inclus, reprezentand 4.899.908 euro, la care se adauga 38.288.514.254 lei T.V.A.)

Tot prin UTI Italy Tiberiu Urdareanu se ocupa de serviciile de taxare si supraveghere video trafic prin RATB (anexe contracte, implicatii, probleme sesizate. Societatea Comerciala UTI INTERNATIONAL – S.R.L., fosta Societatea Comerciala UTI ITALY – S.R.L. / Lucrarile se refera la achizitionarea unui sistem automat de taxare pentru transportul public in Bucuresti. Pretul contractului: 50.871.115,81 RON (reprezentand 508.711.158.057 ROL), echivalentul a 12.378.605,17 euro.

Tot prin gestionarea serviciului de dirijare trafic in Bucuresti si supraveghere video in intersectii, montare 200 camere video si crearea unui centru de comanda (contract, implicatii) – UTI Rassco Traffic firma familiei viceprimarului Popa a ajuns pe mana lui UTI in anul 2008. In ultimii trei ani s-au scurs catre semafoarele din Bucuresti aproape 17 milioane de RON. Numai contractele de intretinere automate de dirijare a circulatiei in perioada 2003 – 2006 au avut valoarea totala de 8.142.294,26 lei si contractele de procurare materiale au valoarea totala de 853.826 lei)

Pe aceeasi societate Tiberiu Urdareanu are in portofoliu supravegherea video si mentenanta la Aeroportu; Otopeni (contract de servicii de exploatare aeroportuara, implicatii. Societatea Comerciala UTI ITALY – S.R.L., cu sediul in Forli nr. 23, via Buffalini, cod fiscal 0258040409, prin sucursala din Romania UTI ITALY in asociere cu Societatea Comerciala GEMMO IMPIANTI S.p.A., cu sediul in Arcugnano (VI) nr. 2, viale dell’Industria, cod fiscal 00163750243. Serviciile care se vor presta: servicii de exploatare, intretinere, gestionare-administrare energii-utilitati si management tehnic al sistemelor, echipamentelor si instalatiilor mecano-energice. Pretul: valoarea contractului este de 30.059.040 euro fara T.V.A.)

UTI Systems a castigat, la sfarsitul lunii ianuarie 2009, contractul de 7,3 milioane de euro pentru asigurarea sistemelor si serviciilor de securitate pe Aeroportul Baneasa, dupa ce conducerea aerogarii a anulat, in luna decembrie a anului 2008, acordul cu firma care se ocupa de paza.

Din 1995 si pana in prezent UTI a fost responsabila de executarea, montarea si instalarea sistemului de securitate, supraveghere video si control al Palatului Parlamentului.

Tiberiu Urdareanu este lider de piata la supraveghere video si in HYPERMARKETURI, Mall-uri si parcarile aferente, avand in portofoliu contracte cu Anchor Group, Carrefour,
Cora si altele.

Sistemul de parcari gestionat de municipalitate are supraveghere video de UTI
Gestionarea sistemului Netcity in valoare de peste 200 de milioane de euro este un alt contract gestionat de firma UTI Systems prin care firmele de internet si de cablu vor fi nevoite sa foloseasca reteaua municipala in vederea transmiterii informatiei catre receptori.

Constanta:
Tiberiu Urdareanu controleaza tot ce inseamna supravegherea porturilor. Divizia Sisteme de Securitate si Militare a realizat Sistemul de Securitate Perimetrala din Portul Constanta. UTI are rolul de a detecta orice incercare de iesire sau de patrundere neautorizata in incinta portului, fiind utilizate cele mai performante tehnologii din domeniu. Sistemul de securitate este compus dintr-un modul de control al accesului vehiculelor si pietonilor, supraveghere video a intregului perimetru portuar, inclusiv a zonelor de acces, si securitate perimetrala, folosind cabluri tensionate si detectie cu fibra optica senzitiva.

Activitatile frauduloase sunt semnalizate in Centrul de Comanda si Control, unitate operata de personal UTI, care asigura managementul automat al subsistemelor si coordonarea interventiilor in situatii de criza. Cobra Security, companie membra a grupului de firme UTI, asigura servicii de paza pentru portile de acces si interventie in cazul unor intrari nepermise in perimetrul portuar. Acest proiect de amploare s-a realizat cu sprijinul echipei UTI Constanta, Cobra Security Dobrogea si UTI Communications Systems.

De remarcat este ca sistemul platit cu peste 60 de milioane de euro nu a putut sa obtina informatii despre evaziunea din port si nici despre celebra fuga a lui Omar Hayssan cercetat pentru activitati de terorism in Romania.

alte lucrari executate de Tiberiu Urdareanu prin care controleaza toata securitatea principalelor domenii de activitate din Romania:
Cernavoda: supraveghere video Nuclearelectrica si mentenanta bariere la Cernavoda
Arad, Brasov, Iasi: supraveghere trafic si dispecerat semaforizare
Sibiu: mentenanta si supraveghere aeroport
EADS: subantreprenor UTI
Transelectrica: Sistem integrat de securitate in sediile ST Cluj, ST Constanta si ST Craiova

Desi se poate afirma ca Tiberiu Urdareanu a fost protejatul unui anumit grup de interese politice, obtinand contracte mari in perioada primarului Adriean Videanu, acesta a fost conectat la banii publici fara licitatii si inainte de venirea la putere a Aliantei D.A.. Contractul din portul Constanta a fost atribuit in mandatul de ministru al lui Miron Mitrea iar decoratiile prezidentiale au fost oferite de presedintele Ion Iliescu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos