Acasă Life Dezvoltare Personala Mihaela Bilic da cartile pe fata! Vezi ce nu ti-a zis nimeni...

Mihaela Bilic da cartile pe fata! Vezi ce nu ti-a zis nimeni despre mancare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„De mici intuim ce mare este miza cand vine vorba de mancare, ce repede putem atrage atentia celor din jur sau ce eficient ne putem impune parerea prin refuzul de a manca. Paradoxal, atitudinea inversa, in care ne refugiem in mancare, atunci cand compensam alimentar un dezechilibru emotional, e mai usor trecuta cu vederea, ingrijoreaza mai putin.

Poate pentru ca protestul e mai putin violent, atitudinea mai putin curajoasa: cand refuzi mancarea, mesajul e ca iti risti sanatatea sau chiar viata, nimeni nu poate ignora asta; cand mananci ca sa nu plangi sau ca sa nu te doara, mesajul e mai confuz, lumea zice ca e de placere, ca esti pofticios, nu ca ai o suferinta.

Ca sa revenim la protest, la afirmarea de sine, la lupta pentru putere, suprematie si control, nu pot sa nu observ, zambind pe ascuns, cat de usor copiii si adolescentii isi pot scoate parintii din minti atunci cand fac mofturi la masa. Paleta e larga iar manifestarile diferite de la caz la caz: refuzul de a manca ce e gatit, monotonia alimentara, pasiunea brusca pentru tot ce e ambalat sau ne-sanatos/ prajit/ procesat, lipsa de interes pentru fructe si legume, prezenta excesiva a produselor dulci…orice idee e buna, daca contravine parerii sau sugestiei parintilor.

Faci invers, pe dos, esti Gica Contra doar ca sa te impui, doar ca sa atragi atentia, nu pentru ca asa vrei sa mananci, pentru ca aia iti place. Opozitia e obiectivul, alimentul e instrumentul.

In acest context pericolul tau ca parinte e sa cazi in capcana, sa nu vezi ansamblul, sa nu intelegi ca totul e un joc sau o provocare de tipul „care pe care”. Daca iei lucrurile in serios, daca incerci sa-ti convingi copilul ca nu e bine ce face, daca insisti si vrei cu orice pret sa-l faci sa manance un anumit produs sau, si mai periculos, sa-i interzici anumite alimente, daca incerci sa-l pacalesti sau ii impui cu forta vointa ta, atunci ai pierdut, nu faci altceva decat sa-l adancesti si mai mult in incapatanarea lui, nu faci decat sa-i confirmi ca da, ti-a atras atentia cu ajutorul mancarii.

Dar ideea e sa intelegi ca, dincolo de mancare, nevoia lui e alta: poate se simte singur, poate are nevoie de atentia si prezenta ta, poate incearca sa se impuna, sa-ti testeze limitele sau reactiile.

Nu fiti naivi, e mai mult decat o simpla chestiune de mancat sanatos, nevoile emotionale sunt la mijloc, e un intreg proces de cunoastere, identificare si afirmare prin care copiii trec si in care mancarea e doar o unealta. In multe situatii singura solutie e sa-l ignori si sa astepti sa-i treaca (chiar trece:), alte ori ai nevoie de rabdare si intelepciune ca sa descoperi, dincolo de indaratnicia lui, care este adevarata nevoie/ suferinta.

Un lucru e sigur, cand un copil are o problema cu mancatul, de fapt problema lui e cu totul alta. Iar voi trebuie sa-i fiti alaturi cu adevarat, ca sa-l ajutati acolo unde singur nu poate. Nici sa ceara, nici sa spuna. Cand NU vrea mancare, sigur vrea altceva…de voi depinde sa aflati ce”, conchide nutritionistul Mihaela Bilic. pe Facebook.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos