Acasă Utile Mihaela Bilic da cartile pe fata despre manipularea la care suntem expusi...

Mihaela Bilic da cartile pe fata despre manipularea la care suntem expusi cu privire la mancare! „Rezistati, nu e nimic de facut pe moment”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cel mai cunoscut nutritionist, Mihaela Bilic, atrage atentia asupra manipularii la care suntem expusi in privinta alimentatiei.

„Out of sight, out of mind…sau mai pe romaneste ochii care nu se vad, se uita. insa nu despre iubire vreau sa va vorbesc, ci despre mancare. Sau, de ce nu, despre iubirea pentru mancare.

intelepciunea populara are dreptate, indiferent de limba pe care o folosim: tot ce nu vezi, ai sansa sa uiti. Greu de crezut ca vom uita miraculos de mancare, dar reciproca e foarte adevarata si ea: cu cat o vezi mai des, cu atat o vrei mai mult!

Ca sa extindem si mai mult terenul de actiune al proverbului, va pun o intrebare banala: ce efect au asupra voastra meniurile cu poze ale unui restaurant? Nu-i asa ca le vreti pe toate? Nu mai intreb despre bufeturile all inclusive sau galantarele ispititoare din brutarii, patiserii, cofetarii sau chiar din supermarket. Greu sa te abtii cand vezi, fie ea si o poza!

Nu stiu daca arta culinara a devenit brusc pasiunea cea mai cool (sau tasty) a momentului, dar toata lumea iubeste pozele cu mancare, aproape ca nu ne mai intereseaza ce gust are, important este sa arate bine in poza. Pe baza acestui apetit vizual insatiabil al mintii noastre, toata lumea se imbogateste: industria alimentara, restaurantele si alimentatia publica, industria farma si chiar si medicii. Oare cat ne va trebui ca sa realizam ca aceasta pornografie alimentara ne face rau, ne indeamna la consum, acolo unde si asa consumam prea mult.

Desi iubesc mancarea nu pot sa nu remarc manipularea vizuala la care asistam, supraexpunerea simturilor noastre la stimuli ce se vor deliciosi. Se vor, pentru ca in realitate poza e mult mai reusita decat produsul, un fel de photoshop alimentar care prelucreaza imaginile pana devin irezistibile.

V-ati putea imagina o lume fara poze si reclame la mancare, cu ambalaje pe care sa fie trecut doar denumirea produsului, cu vitrine si galantare opace? Imposibil! si totusi, nu pot sa nu ma infior cand vad pozele sinistre de pe pachetele de tigari. Aceleasi tigari care erau marea moda in secolul trecut si pe care le puteai fuma pana si in avion!! Astazi stim ca tigarile ne pot imbolnavi, asa ca le-am schimbat imaginea. Mancarea doar ne ingrasa si deocamdata obezitatea nu e considerata o boala, ci doar lipsa de vointa personala deci liber la expunere indecenta! #rezistati, nu e nimic de facut pe moment”, conchide Mihaela Bilic.