Acasă Stirile zilei Stiinta „Micul Pompei”, cel mai mare complex funerar roman, descoperit in Venetia!

„Micul Pompei”, cel mai mare complex funerar roman, descoperit in Venetia!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Micul Pompei”, cel mai mare complex funerar roman a fost descoperit in nord-estul Venetiei, au anuntat vineri cercetatorii.

Un monument impunator din secolul al III-lea e.n. a fost situat in afara zidurilor antice a ceea ce a fost odinioara colonia romana Iulia Concordia, situata in prezent in orasul Concordia Sagittaria, din regiunea Veneto, conform ansamed.info.

Situl arheologic a fost comparat cu „un mic Pompei inundabil”, deoarece acest complex funerar a fost inundat in secolul al V-lea e.n. Aceasta catastrofa naturala care a insemnat, totodata, salvarea sitului, asa cum s-a intamplat si in cazul coloniei Pompei, ingropata in lava dupa eruptia vulcanului Vezuviu, in anul 79 e.n.

In secolul al V-lea, inundatiile au acoperit regiunea cu pietris si sedimente, astfel incat structurile antice au devenit inaccesibile si invizibile vreme de 1.500 de ani.

In complex au fost descoperite doua sarcofage, in apropierea unui podium inalt de aproape doi metri si cu o lungime de sase metri, pe care se afla doua sarcofage, precum si baza unui al treilea astfel de monument funerar.

Arheologii au descoperit, de asemenea, ramasitele unei necropole din secolul I i.e.n.

Sapaturile arheologice sunt finantate de Regiunea Veneto, cu fonduri acordate de Uniunea Europeana, sub directia autoritatii pentru mostenire arheologica din Veneto.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos