Acasă Stirile zilei MESAJUL Papei Francisc pentru toti CETATENII EUROPENI!

MESAJUL Papei Francisc pentru toti CETATENII EUROPENI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Papa Francisc a transmis un mesaj tuturor cetatenilor europeni in fata Parlamentului European, precizand ca a venit momentul sa abandonam ideea unei Europe inspaimantate si repliate inspre ea insasi.

„Unei Uniuni mai extinse, mai influente, pare (…) sa i se adauge imaginea unei Europe putin imbatranite si comprimate, care tinde sa se simta mai putin protagonista”, a apreciat el in fata eurodeputatilor. 

Impresia generala oferita de Vechiul continent este „cea a unei bunici, a unei Europe care nu mai este fecunda si vie”, in timp ce lumea a devenit „din ce in ce mai eurocentrica”, a apreciat papa intr-un lung discurs cu un ton foarte personal si mai degraba critic in fata eurodeputatilor.

„A venit momentul sa abandonam ideea unei Europe inspaimantate si repliate inspre ea insasi”, care sa fie „un punct de referinta pretios pentru toata umanitatea”, a afirmat el.

Francisc si-a reinnoit apelul din iulie 2013 cu privire la insula italiana Lampedusa: „Nu putem tolera ca Mediterana sa devina un mare cimitir! In barcile care ajung zilnic pe coastele europene sunt barbati si femei care au nevoie sa fie primiti si ajutati”.

Potrivit lui, Europa trebuie sa puna in aplicare „legi care stiu in acelasi timp sa protejeze drepturile cetatenilor europeni si sa garanteze primirea imigrantilor”.

Francisc a incurajat, de asemenea, o extindere, in special catre Balcani, „care au suferit foarte mult din cauza conflictelor trecute”.

„As vrea sa transmit un mesaj de speranta si incurajare tuturor cetatenilor Europei”, intr-un moment in care aceasta este perceputa „din ce in ce mai putin ca un protagonist intr-o lume care priveste deseori cu superioritate, cu neincredere si adeseori cu suspiciune”, a adaugat el, vorbind despre spiritul „fondatorilor” UE care voiau „depasirea diviziunilor si favorizarea pacii”. 

Dar „marile idei care au inspirat odinioara Europa par sa fi pierdut atractivitatea pentru a fi inlocuite cu lucrurile tehnice birocratice ale institutiilor”, a regretat Francisc in discursul sau.

Papa a denuntat, de asemenea, individualismul si consumatorismul, lipsa de solidaritate, birocratia, care reduc barbatii si femeile la „zalele unui angrenaj care ii trateaza ca obiecte de consum”.

„O Europa care nu mai este deschisa dimensiunii care transcende viata, este o Europa care risca lent sa isi piarda sufletul si acest spirit umanist”, a afirmat Francisc.

Intr-o condamnare indirecta a avortului si eutanasiei, el a citat „cazul unor persoane in faza terminala, batrani abandonati si lasati fara ingrijire, copii care sunt ucisi in pantec de mamele lor”.

El a afirmat, de asemenea, ca „crestinismul nu reprezinta o amenintare pentru caracterul laic al statelor sau pentru independenta institutiilor Europei, ci mai degraba o imbogatire”, in timp ce unii eurodeputati au protestat in numele laicitatii fata de venirea sa.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos