Acasă Politic MESAJUL DEVASTATOR pentru GUVERNUL PONTA din partea SUA!

MESAJUL DEVASTATOR pentru GUVERNUL PONTA din partea SUA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

SUA da cu Guvernul Ponta de pamant, oficialii americani spunand ca pentru alegerile prezidentiale din Romania s-a luptat mult, dar se observa ca democratia este vie si sanatoasa in tara noastra.

Emisarii secretarului de stat american John Kerry, Rose Gottemoeller, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor si securitate internationala, si Frank Rose, negociatorul principal al SUA pentru acordul cu Romania privind scutul antiracheta, au vorbit intr-un interviu acordat in exclusivitate Gandul, despre perspectivele de securitate ale Romaniei dupa summitul NATO, in contextul crizei declansate de Rusia la cateva sute de kilometri de Romania, in Ucraina, dar si despre alegerile prezidentiale care au avut loc duminica trecuta, castigate de Klaus Iohannis. Ei spun ca, dupa cele doua tururi de scrutin, pentru care „s-a luptat mult”, se vede ca „democratia este vie si sanatoasa” in Romania.

„Asteptam sa lucram cu presedintele ales Iohannis si cu guvernul sau, asteptam sa ne conectam cu el cat mai repede posibil si sa continuam sa muncim serios pentru intarirea parteneriatului nostru. Va fi, cred, in continuare o relatie sanatoasa si asteptam sa ajungem sa il cunoastem si sa lucram cu el”, spune Rose Gottemoeller.

Cei doi au mai vorbit in interviul acordat Gandul despre posibilitatea pozitionarii de noi trupe si capabilitati militare ale NATO in Romania si in Marea Neagra, despre noua apetenta a Guvernului Romaniei pentru China, despre relatia SUA tot mai tensionata cu Rusia, care provoaca ingrijorari prin faptul ca desi de obicei se tine de cuvant atunci cand promite ceva la negocieri, acum nu o face.

La doar o zi dupa alegerile prezidentiale, Rose Gottemoeller, subsecretarul de stat responsabil de controlul armamentelor si de securitatea internationala in Departamentul de Stat al SUA, a venit luni si marti in Romania, alaturi de Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica de aparare si spatiala si principalul negociator al acordului romano-american privind scutul antiracheta de la Deveselu, pentru a discuta cu oficiali ai MAE, dar si cu militarii de la Colegiul National de Aparare despre perspectivele de securitate ale Romaniei si despre evolutia bazei de la Deveselu, unde Romania gazduieste elemente ale sistemului de aparare antiracheta al SUA si NATO. La MAE, cei doi au avut discutii cu subsecretarul de stat Bogdan Aurescu, dar si cu Teodor Melescanu, chiar cu cateva ore inainte ca acesta sa isi dea demisia.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate gandul, cei doi oficiali americani din subordinea secretarului de stat al SUA John Kerry au vorbit despre cum s-au vazut alegerile prezidentiale si care sunt asteptarile la Washington, de la noul presedinte ales al Romaniei, Klaus Iohannis, si „de la noul sau Guvern”.

De asemenea, au vorbit despre dorinta Guvernului roman de a intari relatia militara cu China, dar si despre posibilitatea ca in Romania sa fie amplasate noi capabilitati militare americane si ale NATO, in afara de fortele de rotatie care sunt angajate in prezent aproape permanent in exercitii comune cu armata romana, ca urmare a deciziilor luate la summitul NATO din Tara Galilor, din septembrie. Cei doi au explicat ca masurile de reasigurare ale SUA pentru aliatii din Europa, in contextul razboiului hibrid purtat de Rusia in estul Ucrainei, vor continua sa fie intense, ca disputa privind dezechilibrul dintre trupele trimise in tarile baltice si Polonia si cele trimise in sud-estul Europei, in Romania si Bulgaria, este luata in calcul la Washington si ca finantarea pentru aceste masuri se va discuta cat de curand in Congresul SUA.

Continuarea pe gandul.info!


Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos