Acasă Stirile zilei Bani Mesajul care aprinde Romania din nou: Je Swiss dator vandut!

Mesajul care aprinde Romania din nou: Je Swiss dator vandut!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproximativ 600 de romani cu credite in franci elvetieni s-au adunat in Piata Constitutiei pentru a solicita autoritatilor sa intervina de urgenta in criza generata de aprecierea francului.

Mitingul, organizat de Grupul Clientilor cu Credite in CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reteaua de socializare Facebook, a reunit romani din multe zone ale tarii, care au venit impreuna cu familia, copiii si prietenii, de la Bacau, Braila, Constanta, Cluj, Sfantu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Pitesti, Timisoara, Oradea, Iasi, Turda sau Galati.

„BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?”, „Banca=Camatar legalizat de BNR si de Stat!”, „Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”, „BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!”, „Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?”, „Je Swiss dator vandut!”, „Rate CHF la curs istoric!, „Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a inselat!”, „Voi aveti puterea, noi avem durerea!” sunt doar cateva dintre mesajele pe care indatoratii la banci in franci elvetieni le afiseaza pe pancarte.

Grupul a depus marti, prin reprezentantii sai, o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta, de maxim doua saptamani, un text de initiativa legislativa care sa solutioneze situatia „grava” in care sa regaseste o mare parte a clientilor care au contractat credite in monede straine (franci elvetieni, euro sau dolari).

Clientii institutiilor de credit cer astfel, prin masurile propuse, ca bancile sa le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, la cursul de la data semnarii contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.

Totodata, ei solicita interzicerea aplicarii de catre banca a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente in procesul de conversie. O alta cerere este ca dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditul in lei sa nu depaseasca nivelul DAE aplicat anterior.

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a atins niveluri record la sfarsitul saptamanii, ca urmare a eliminarii a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic incepand cu 15 ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 20,7% fata de leu.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede