SUA si aliatii europeni au putine mijloace pentru a-l opri pe Putin, chiar daca au avertizat Rusia sa nu anexeze Crimeea dupa referendumul de duminica, relateaza Bloomberg. In fata puterii petroliere a lui Putin, Merkel si Obama ridica neputinciosi din umeri.

Uniunea Europeana a impus luni interdictii de calatorie si inghetari de active pentru 21 de persoane, iar presedintele Barack Obama a emis un ordin prin care vor fi sanctionati sapte rusi.

Rusia, cel mai mare producator de petrol din lume, a exportat in 2012 petrol, gaze si carburanti in valoare de 160 de miliarde de dolari, in SUA si Europa.

Sanctionarea exporturilor rusesti ar priva guvernul de la Moscova de valuta, dar pretul pentru consumatorii europeni ar fi prea mare, iar planurile lui Putin ar putea sa nu fie oprite, a declarat Jeff Sahadeo, director la Institute of European, Russian and Eurasian Studies, la Carleton University.

„Pe termen scurt (sanctiunile n.r.) ar fi foarte greu de pus in practica si nu este clar daca ar schimba comportamentul lui Putin. Daca Occidentul ar recurge la cartea sanctiunilor energetice, problema ar fi cine va clipi primul”, a spus Sahadeo.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat saptamana trecuta ca Germania este pregatita sa suporte costul economic care ar insoti sanctionarea Rusiei.

„Daca Rusia va continua sa se amestece in Ucraina, suntem pregatiti sa impunem noi sanctiuni”, a declarat luni Obama, intr-o conferinta de presa.

Analisti ai Goldman Sachs Group, Bank of America si Morgan Stanley considera ca Europa nu va sustine sanctiuni care ar limita exporturile de petrol si gaze ale Rusiei.

Membrii europeni ai Agentiei Internationale pentru Energie au importat din Rusia 32% din necesarul de petrol si gaze, in 2012.

Anul trecut, UE, Turcia, Norvegia, Elvetia si tarile balcanice au cumparat din Rusia 30% din necesarul de gaze, majoritatea prin conductele care tranziteaza Ucraina, potrivit datelor Departamentului Energiei al SUA.

Marc Lanthemann, analist la institutul de cercetari geopolitice Stratfor din Austin, Texas, considera ca nu se pune problema ca Europa sa nu mai cumpere petrol si gaze din Rusia.

Europa ar risca sa repete incercarea esuata, de acum sase ani, de penalizare a Kremlinului pentru razboiul din Georgia, cand nu a putut sa impuna sanctiuni, recunoscand dependenta de energia ruseasca.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.