Acasă Sanatate Medicii avertizeaza! Antibioticele nu mai au niciun efect! Lumea medicala este in...

Medicii avertizeaza! Antibioticele nu mai au niciun efect! Lumea medicala este in alerta

O gena care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate „de ultima instanta”, a fost identificata la bacterii care infecteaza unele animale domestice dar si unii pacienti chinezi, conform unor oameni de stiinta care au solicitat restrangerea folosirii acestor antibiotice in medicina veterinara, informeaza AFP.

„Rezultatele noastre sunt extrem de nelinistitoare”, a subliniat Profesorul Liu Jian-Hua, de la Universitatea agricola din Canton, coordonatorul acestui studiu publicat in ultimul numar al revistei The Lancet Infectious Diseases, conform Agerpres.

Rezistenta identificata de cercetatori se refera la polimixine (colistin si polimixina B), antibiotice utilizate „ca ultima instanta” pentru a lupta impotriva infectiilor bacteriene cu bacilii gram (cum sunt enterobacteriile, E.coli sau Klebsellia pneumoniae), in special la persoanele care sufera de fibroza chistica sau care sunt in reanimare.

in China, antibioticul colistin este folosit in principal in medicina veterinara. Aceasta tara este unul dintre cei mai mari producatori si utilizatori de colistin.

in cadrul unor teste de rutina desfasurate pe porci destinati consumului alimentar, Liu si colegii sai au descoperit o tulpina de colibacil rezistenta la colistin, rezistenta ce se poate transmite si la alte tulpini bacteriene.

Bacteriile rezistente la acest antibiotic au fost descoperite si la aproximativ 1.300 de pacienti spitalizati in doua provincii sudice ale Chinei, Guangdong si Zhejiang.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca bacteria E. coli de la porci continea o noua gena (‘mcr-1’) ce poate fi copiata si transmisa cu usurinta si la alte bacterii, in special la cele din grupul Klebsiella pneumoniae, responsabile de infectii pulmonare.

„Este probabil ca rezistenta la colistin provocata de gena mcr-1 a aparut mai intai la animalele domestice inainte de a se extinde si la oameni”, a subliniat si prof. Shen Jianzhong, unul dintre coautorii studiului.

Desi limitata pentru moment la China, aceasta rezistenta la colistin se poate extinde la scara mondiala, au avertizat autorii studiului, solicitand o „reevaluare rapida” a modului de utilizare a antibioticelor din clasa polimixinelor in cazul fermelor de animale, precum si monitorizarea atenta a genei mcr-1 atat in medicina umana, cat si in cea veterinara.

Conform profesorului Shen, si alte tari in afara Chinei, dintre care mai multe tari europene, folosesc antibioticele din clasa polimixinelor in medicina veterinara.

„Una dintre putinele solutii de care dispunem pentru a evita extinderea acestei rezistente este de a reduce sau chiar de a inceta folosirea colistinului in agricultura”, au precizat si doi cercetatori australieni, David Paterson si Patricia Harris, intr-un comentariu care insoteste acest studiu. Ei au adaugat ca, daca nu vor fi luate rapid masuri, in special de catre autoritatile chineze, ar putea sa apara „o problema majora de sanatate publica”.

Articolul precedentSorin Oprescu a fost trimis in judecata! Vezi de ce il acuza DNA
Articolul următorAlimentele naturale care iti curata plamanii de nicotina!