Acasă Stirile zilei Stiinta MECANISMUL METASTAZEI a fost descoperit! „Extinderea celulelor canceroase la alte ORGANE ar...

MECANISMUL METASTAZEI a fost descoperit! „Extinderea celulelor canceroase la alte ORGANE ar putea fi OPRITA”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorul catalan Joan Massagué a descoperit mecanismul metastazei, care ar putea fi necesar pentru a opri extinderea celulelor canceroase la alte organe.

 

Potrivit La Vanguardia, odata descoperit, acest mecanism ar putea ajunge sa fie inactivat, astfel incat sa fie evitate multe metastaze si astfel reduse semnificativ cazurile de mortalitate din cauza cancerului.

La laboratorul Sloan Kettering din New York, cercetatorul catalan a inceput deja sa lucreze la crearea de anticorpi care sa impiedice metastaza, care urmeaza sa fie testati pe soareci. Rezultatele sunt promitatoare, insa Massagué atrage atentia asupra faptului ca nu va fi usor, iar succesul final nu este garantat. Pentru inceput, el a publicat rezultatele cercetarilor care arata cum tumorile canceroase de la san sau plaman provoaca metastaze in creier. In urmatoarele luni, cercetatorul spera sa gaseasca dovezi potrivit carora metastazele la alte organe, precum si cele provocate de alte tumori se bazeaza pe acelasi mecanism.

‘Daca este asa cum credem, atunci vom putea dezvolta medicamente specifice impotriva metastazei’, explica Massagué.

Cheia mecanismului identificat de echipa lui Massagué este plasmina, o enzima cunoscuta mai ales pentru efectul anticoagulant al sangelui. In creier, enzima aceasta are si efectul de a proteja agresiunile externe precum cele ale celulelor canceroase care ajung la alte organe prin sange. Astfel, plasmina impiedica celulele canceroase sa se lipeasca de peretii vaselor sanguine si sa formeze astfel noi tumori si provoaca de asemenea autodistrugerea celulelor canceroase. Mecanismul este foarte eficient si elimina un procent ridicat din celulele canceroase care ajung in creier.

Cu toate acestea, un numar scazut de celule canceroase reusesc sa se protejeze impotriva plasminei, astfel ca recupereaza capacitatea de a se lipi de vasele sanguine si nu se mai autodistrug, in special cu ajutorul unei molecule denumite L1CAM. Cu medicamente care ar putea bloca aceasta molecula, celulele canceroase nu ar putea sa se mai lipeasca de vasele sanguine si sa formeze astfel noi tumori. Massagué arata ca medicamentul inca nu exista, insa poate fi creat – de aceea si insista pe crearea de anticorpi impotriva acestei molecule.

Pe de alta parte, cercetatorilor le ramane de dovedit ca acest mecanism care provoaca metastaza la creier este acelasi si in cazul altor organe.

‘Ipoteza noastra este ca, in multe cazuri, celulele care initiaza metastaza trebuie sa poata interactiona in acest fel cu vasele de sange, astfel ca este probabil ca mecanismul sa fie acelasi’, explica Massagué.

Un argument in acest sens este faptul ca, odata ajunse in creier, celulele implicate in metastaza stiu deja cum sa interactioneze cu vasele de sange.

‘Unde au invatat? Credem ca, poate, in alte organe, sau poate in tumoarea primara’, arata cercetatorul.

Daca ar ajunge sa fie dezvoltate medicamente eficiente impotriva moleculei L1CAM, ‘in teorie ar putea ajunge sa fie utile pentru orice persoana care a fost diagnosticata cu o tumoare, insa in practica, trebuie sa o luam pas cu pas’. Massagué atrage atentia asupra ‘extremei complexitati a metastazei’. Medicamentele vor trebui testate pe animale, pentru a demonstra ca sunt eficiente si efectele secundare pot fi tolerate. In principiu, ar urma apoi sa fie administrate pacientilor care au avut metastaze si au fost tratati, insa prezinta risc crescut de recidiva.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos