Acasă Stirile zilei MATERIA NEAGRA din Univers ar putea fi descifrata! VIDEO

MATERIA NEAGRA din Univers ar putea fi descifrata! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Materia neagra, invizibila ar putea fi descoperita, potrivit unor fizicieni care au publicat primele rezultate ale unui experiment realizat cu ajutorul unui instrument de pe Statia Spatiala Internationala.

Acesti savanti sustin ca au observat un exces de antimaterie, de origine necunoscuta, in fluxul de raze cosmice care ar fi putut sa rezulte din anihilarea materiei negre.

Rezultatele, publicate in revista Physical Review Letters, provin de la un experiment realizat timp de 18 luni cu spectrometrul magnetic Alpha (AMS) atasat de ISS.

„Rezultatele sunt compatibile cu pozitronii – o particula de antimaterie – ce ar putea proveni din distrugerea particulelor de materie neagra”, afirma intr-un comunicat savantii de la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara), care are sediul la Geneva.

„Insa aceste observatii nu sunt suficient de concludente pentru a elimina alte explicatii posibile”, in principal cele care au legatura cu un pulsar (o stea neutronica), au adaugat specialistii de la CERN.

„Dupa ce vom obtine mai multe date, vom afla mai multe lucruri despre natura acestui exces de antimaterie si, cu putina sansa, vom putea sa facem o descoperire foarte interesanta”, a declarat intr-o conferinta de presa de la Washington Michael Salamon, specialist in departamentul american pentru Energie.

„Daca vom detecta materia neagra si vom invata cateva lucruri despre natura ei, vom face o descoperire majora in felul nostru de a intelege fizica”, a adaugat el.

„Rezultatele noastre confirma existenta materiei negre, dar nu putem sa excludem originea unui pulsar”, a declarat la randul sau fizicianul american Samuel Ting, recompensat cu premiul Nobel si profesor la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology, coordonatorul acestui studiu.

Savantul american declarase anterior intr-un comunicat ca, „pe parcursul urmatoarelor luni, AMS va putea sa spuna cu certitudine daca acesti pozitroni reprezinta intr-adevar o semnatura a materiei negre sau altceva”.

Profesorul Ting este constructorul AMS, un instrument de 2,5 miliarde de dolari, primul spectrometru magnetic trimis in spatiu.

Echipele stiintifice europene si americane au analizat aproximativ 25 miliarde de particule, dintre care 400.000 de pozitroni, cu energii care variau de la 05 gigaelectrovolti la 350 gigaelectrovolti.

Prezenta materiei negre in Univers nu a fost pana acum detectata decat indirect, prin efectele sale gravitationale.

Natura acestei materii ascunse ramane unul dintre marile mistere ale fizicii moderne.

Materia neagra nu este formata din neutronii, protonii si electronii din modelul standard al fizicii care descrie materia vizibila, care reprezinta doar 4-5% din Univers.

Acest model nu include gravitatia, una dintre principalele forte din Univers, de unde si nevoia unei teorii mai cuprinzatoare, in conditiile in care indicii de cercetare cei mai promitatori par sa indice catre materia neagra.

Aceasta materie-fantoma ar fi formata din particule exotice de masa mare – de sase ori mai mare decat cea a particulelor obisnuite – regrupate sub numele de WIMP (Weakly interacting massive particles) care au interactiuni slabe cu materia vizibila.

Pe langa cele 5 procente de materie vizibila si cele 23 de procente de materie neagra, celelalte 72 de procente care formeaza Universul ar corespunde energiei intunecate, o forta care ar explica accelerarea si expansiunea Universului.

Conceptul de materie neagra a aparut in urma cu 80 de ani, atunci cand astrofizicianul american de origine elvetiana Fritz Zwicky a descoperit ca nu exista suficient de multe stele sau suficient de multa masa vizibila in galaxiile observate pentru ca fortele de gravitatie sa poata sa le tina impreuna.

Oamenii de stiinta mizeaza pe LHC (Large Hadron Collider), cel mai mare accelerator de particule din lume, a carui putere ar trebui sa permite spargerea electronilor, a quarcurilor si a particulelor neutrino pentru a identifica materia neagra.

Sursa: mediafax.ro