Acasă Stirile zilei Marele Premiu la Salonul de Inventii de la Geneva a fost castigat...

Marele Premiu la Salonul de Inventii de la Geneva a fost castigat de o firma din Romania! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Marele Premiu al celui de-al 41-lea Salon International de Inventii de la Geneva a fost decernat firmei romanesti MBT pentru „Roboscan 2M Aeria”, un sistem de scanare a avioanelor.

1robo3 1robo2 1robo4

O firma din Romania este marea castigatoare a celei de-a 41-a editii a Salonului International de Inventii de la Geneva, cercetatorii de la MB Technology punand la punct primul sistem din lume de scanare a avioanelor. Prototipul se numeste „Roboscan 2M Aeria”.

Mircea Tudor, presedintele MBT, declara in urma cu patru luni, pentru Q Magazine, ca la acest proiect au lucrat in secret 15 cercetatori, timp de trei ani.

„Marele impediment de care s-au lovit si alte companii pe plan mondial este ca avionul are aripi si nu poti trece scannerul fara sa le lovesti in procedeul clasic de scanare stanga-dreapta. Totusi, noi am reusit sa rezolvam problema rasturnand cu 90 de grade perspectiva. Ridicam suficient de mult un brat hidraulic, detectorii ii asezam pe sol, iar un robot tracteaza avionul astfel incat sa treaca prin sistem si sa fie radiografiat”, declara Mircea Tudor, pentru Q Magazine.

Sistemul este de o importanta strategica deosebita pentru securitatea aeroportuara si a primit pana acum mai multe aprecieri, inclusiv din partea sindicatului international al pilotilor privati.

Mircea Tudor, care a avut un deosebit succes si cu „Roboscan”, un sistem de radiografiere a camioanelor si containerelor, spune ca noua idee i-a venit la o conferinta organizata de Departamentul de Stat al SUA, cand a fost intrebat, intr-o pauza, daca tehnologia de scanare dezvoltata pentru camioane poate fi folosita si in aviatie.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos