Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a inceput o campanie de informare a populatiei in caz de cutremur si ne invata ce sa facem.

Un cutremur mare ne va lovi din Vrancea. Acest lucru il stiu sigur specialistii. Ce nu pot prognoza ei este data la care se va intampla si nici cat de periculos va fi. Pentru ca un seism de proportiile celui din 1977, care a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, sa nu ne prinda nepregatiti, IGSU a lansat campania „Nu tremur la cutremur”.

Sunt 7 filmulete animate, care ruleaza la televizuni, dar si pe site-ul nutremurlacutremur.ro, prin care sunteti informati ce trebuie sa faceti inainte de seism, dar si atunci cand pamantul incepe sa se clatine.

Reprezentantii IGSU va sfatuiesc sa:

-fixati mobilierul care se poate deplasa in timpul unei miscari seismice de un perete sau un alt element de constructie solid;
-amplasati obiectele grele in partea de jos a incaperilor;
-stabiliti cu membrii familiei un plan de protectie;
-asigurati-va o minima rezerva de urgenta formata din apa, alimente neperisabile, lanterna, fluier, briceag, aparat radio portabil, acumulatori, patura groasa, obiecte de igiena personala (periuta de dinti, sapun, solutie dezinfectanta), medicamente, dar si pentru boli cronice, masca de praf.

Acasa

Daca va aflati acasa, trebuie sa va protejati sub tocul usii, sub o grinda sau langa un perete interior de rezistenta. Totodata, este obligatoriu sa va indepartati de ferestre, peretii exteriori sau de obiecte care va pot vatama si sa inchideti sursele de foc. Nu parasiti locuinta, nu fugiti pe scari si nu folositi liftul!

La serviciu

Imediat trebuie sa va indepartati de ferestre, peretii exteriori sau obiecte grele, gen calculator, televizor, tablouri, ceasuri. Protejati-va sub un birou solid, sub o grinda de rezistenta sau sub tocul usii. Personalul tehnic va proceda conform procedurilor stabilite. Nu parasiti incaperea, nu fugiti pe scari, nu folositi liftul!

La scoala

Elevii trebuie sa se indeparteze de geamuri, pereti, dulapuri si sa se adaposteasca sub pupitre. Profesorul va deschide usa clasei si se va proteja langa un perete interior de rezistenta. Evacuarea din cladire se realizeaza coordonat, copiii vor iesi unul in spatele celuilalt, cu rucsacul deasupra capului. Asta se va intampla dupa terminarea seismului si verificarea cailor de evacuare.

Intr-un magazin

Daca va aflati intr-un supermarket, la mall, protejati-va sub o grinda sau langa un perete interior de rezistenta. Stati departe de ferestre, rafturi cu marfuri sau alte obiecte care va pot rani. Nu fugiti pe scari! Evacuarea din cladire se va face dupa cutremur pe la usile speciale. Aceleasi lucruri se recomanda si daca va aflati in autobuz, tramvai sau metrou.

Pe strada

In cazul in care cutremurul va prinde pe strada , indepartatia-va pe cat posibil de cladiri, stalpi si cablurile de electricitate, copaci sau alte obiecte care va pot rani.

Cum procedati dupa seism

In primul rand, trebuie sa verificati locuinta, pentru a depista eventualele avarii. Ulterior, daca se simte miros de gaze, se recomanda deschiderea ferestrelor si inchiderea robinetelor de alimentare si evitarea blocarii retelei telefonice. Specialistii va sfatuiesc sa folositi telefonul doar pentru a anunta serviciile de urgenta. Daca va aflati pe strada, linistiti persoanele din jur, verificati daca sunt ranite si acordati-le primul ajutor.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.